23 AUGUST 1944 O ZI CONTROVERSATA IN ISTORIA ROMANIEI
23 august 1944 este o zi controversata din punctul de vedere al semnificatiei politice. Timp de peste patru decenii, pāna la caderea regimului comunist, 23 august a fost ziua nationala a Romāniei, marcata cu serbari de strada īn toate orasele, pionieri si muncitori scosi la defilare, flori si esarfe fluturate, cāntece "patriotice si revolutionare".
Acum 63 de ani, Regele Mihai I, īntr-o proclamatie catre tara, anunta iesirea Romāniei din razboiul contra Natiunilor Unite, īn timp ce maresalul Ion Antonescu si ministrii sai erau arestati.
La putere era īnscaunat un guvern format de noua coalitie Blocul National Democratic, din care faceau parte taranistii, liberalii, social-democratii si comunistii.
La 23 august 1944, Romānia a intrat īn sfera de influenta a URSS, cu urmarile stiute. Dincolo de implicatiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata romāna a jucat un rol determinant, spun unii istorici, īn desfasurarea celui de-al doilea Razboi Mondial. Alaturi de sovietici, militarii romāni au eliberat Transilvania si au ajuns, luptānd īmpotriva armatei germane, pāna la portile Berlinului.
Va prezentam cateva filme relevante.
Defilarea armatei romano-germane la Bucuresti, in 1944:
Manifestatie populara pentru conducatorul Nicolae Ceausescu:
ScienceLIne.ro - august 2007
Alte articole
13-15 iunie 1990, trei zile care au marcat profund imaginea Romāniei si au īngrozit o lume īntreaga. Acum 17 ani, Bucurestiul cadea victima celei mai violente mineriade. Sase oameni au murit si alti 560 au fost raniti.
La 27 martie 2008 se implinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romānia. In ziua istorica de 27 martie 1918, Sfatul Tarii a decis ca Basarabia sa fie alipita la tara mama.
In fiecare an, la 29 octombrie, Grecia (Republica Elena) isi sarbatoreste Ziua Nationala.
Pe 23 august 2007 s-au implinit 68 de ani de cand, la Moscova, in prezenta lui Iosif Visarionovici Stalin, a fost semnat un tratat de neagresiune, incheiat intre Uniunea Sovietica, stat inexistent, la ora actuala, pe harta politica a lumii, si fosta Germanie nazista.
Cu mult inainte ca America de Nord sa fie descoperita de Columb, aceasta emisfera pare a fi fost vizitata si de europeni, romani, chinezi si japonezi... poate chiar si de egiptenii antici! Cu totii stim prea bine ca cel care a descoperit America a fost Columb, asa am fost invatati la scoala, asa ne-au spus parintii si cercetatorii...