43 DE MORMINTE ANTICE DESCOPERITE IN MACEDONIA
O echipa de arheologi greci a descoperit într-un cimitir antic aflat la cinci kilometri de fosta capitala macedoniana Pellas, inntr-o regiune din nordul Macedoniei, nu mai putin de 43 de morminte datand din epoca fierului si pana la perioada elenistica.
Carcateristicile mormintelor si obiectele gasite:
- 4 morminte dateaza din epoca fierului;
- 31 de morminte din epoca arhaica, 20 cu schelete de barbati si 11 cu schelete de femei, ce contineau: casti de bronz, coroane de aur, sabii si cutite din fier, vase, bijuterii, idoli facuti din lut sau reprezentari ale unor animale, bijuterii confectionate din aur, argint, bronz sau fier;
- 5 morminte din epoca clasica;
- 3 morminte din epoca elenistica timpurie, printre care si scheletul unei fetite, ce contineau: o coroana de bronz placata cu aur, trei vase de lut, o amfora si un cap de lut reprezentând moartea
O curiozitate a reprezentat-o faptul ca femeile erau îngropate cu capul la est, la nord sau la sud, si niciodata la vest, în timp ce barbatii erau pusi în mormânt cu capul la vest, sud sau nord, si niciodata la est.
ScienceLIne.ro - septembrie 2008
Alte articole
Cercetatorii au descoperit prima fosila de balena antica pe cale sa nasca care face parte din specia numita Maiacetus inuus apartinand grupului Archaeoceti, care a precedat aparitia balenelor moderne traind acum 47,5 milioane de ani.
"Adevaratul mormânt al lui Iisus", este un film documentar care se bazeaza pe una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din lume, 10 sicrie cu ceea ce specialistii cred ca ar fi ramasitele lui Iisus
Doua specii ale primilor oameni, Homo Habilis si Homo Erectus, nu s-ar fi succedat, ci au coabitat. Descoperirea - în urma careia s-a efectuat cercetarea - este a doua fosile vechi de un milion si jumatate de ani, în Kenya - Africa, si îi apartine paleontologului Maeve Leakey si echipei sale.
Arheologi de la Universitatea Waseda din Japonia au descoperit in interiorul unui mormant 3 sarcoface din lemn si 4 urne destinate sa detina bunuri ale unor persoane publice decedate in Perioada dinastica (1300-332 i.Hr.).
Muncitorii care lucrau la infrastructura unei strazi din cartierul Bucovina, Timisoara, au descoperit, o data cu sapaturile, un schelet uman.