CE SUNT ZOONOZELE ?
Zoonozele sunt boli transmisibile de la animale la om si invers.
O clasificare a zoonozelor dupa modul lor de manifestare: cele care au semne de boala identice atāt la om cāt si la animale - turbarea si zoonoze la care manifestarile bolii sunt diferite la om fata de animale - antraxul.
O alta clasificare este in functie de cei care fac mai frecvent boala: zoonoze profesionale care apar la cei care lucreaza direct cu animale - lucratorii din ferme, crescatorii de animale de companie, macelarii, medicii veterinari si zoonoze cu caracter familial, care apar la cei care cresc animale īn casa, curte sau apartament (ex. boala ghearelor de pisica transmisa prin zgārietura de pisica; toxoplasmoza, o zoonoza foarte periculoasa īn general pentru femeile gravide deoarece produce malformatii la fetusi; psitacoza-ornitoza, transmisa de pasarile de colivie si cele de curte, tuberculoza, echinococoza, trichineloza).
Omul se poate infecta de la animale domestice si salbatice care sunt deja bolnave clinic sau sunt clinic sanatoase,dar purtatoare si eliminatoare de germeni patogeni.
Surse de infectie cu zoonoze:
- capuse, tāntari, flebotomi, pureci, paduchi pentru a putea ajunge īn /sau pe corpul uman.
- laptele crud consumat de la bovinele infectate ( tuberculoza, bruceloza, salmoneloza )
- carnea cruda de la porcine sau netratata termic suficient poate transmite trichineloza, salmoneloza.
- soareci, sobolani, iepuri sau hamsteri care prin materiile lor fecale sau urina pot infesta diferitele produse cu care omul vine īn contact direct sau indirect.
- manipularea cadavrelor de animale, a carnii crude, contactul cu sāngele acestora.
Exemple de zoonoze: de la pasari salmonelozele, de la cāini si pisici pe lānga turbare, toxoplasmoza, echinococoza (hidatidoza), ma sunt leptospiroza, leishmanioza, microsporiile sau micozele .
Prevenirea zoonozelor:
- reguli si masuri de protectie pentru cei care lucreaza cu animale,
- evitarea consumului de produse si subproduse de origine animala necontrolate sanitar veterinar sau nepreparate termic,
- igiena corporala pentru animalele de companie si a mediului acestora, īn special al locului unde acestea īsi fac nevoile,
- deparazitarile periodice interne si externe, vaccinarile anuale, dezinfectiile periodice si deratizarile,
- vizitele la medicul veterinar pentru o consultatie periodica a animalelor domestice si de companie.
ScienceLIne.ro - iunie 2009
Alte articole
Axa Pamantului este o linie imaginara care trece chiar prin centrul pamantului si in jurul caruia se roteste el. La capatul acestei linii sunt cei 2 poli: `Polul Nord` geografic si `Polul Sud` geografic.
Producatorii de brānza dintr-un orasel de lānga Napoli au stabilit un nou record mondial dupa ce au realizat o bucata de brānza de 56,5 metri.
Un romān ar putea intra īn cartea recordurilor ca fiind cel mai batrān barbat din lume. Tanase P. Tanase, din Stejaru, judetul Tulcea, este nascut īn anul 1894 si urmeaza sa īmplineasca, la 15 octombrie, 113 ani.
Nasul continua sa creasca (la fel si urechile) pe toata durata vietii. Adanc in interiorul nasului exista un mic 'covoras' din 10 milioane de celule olfactive.
Unul dintre cei trei oameni de stiinta care au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina īn 1962, Maurice Wilkins a murit īn 5 octombrie 2004 la vīrsta de 87 de ani.