CIOCOLATA, BENEFICA PENTRU CREIER
Māncati zilnic ciocolata! Consumata īn cantitate moderata, ciocolata are efecte benefice asupra activitatii cerebrale si poate īntārzia chiar īmbatrānirea. Afirmatia are la baza doua studii publicate īn Marea Britanie si Statele Unite, care au avut ca obiect un anumit tip de cacao.
Secretul poarta numele de flavanol, o substanta anti-oxidanta, continuta īn pudra de cacao, care energizeaza functiile mentale. Īn timpul cercetarilor s-a observat ca la toti consumatorii, cantitatea de sānge pompata īn creier creste imediat.
Rezultatele cercetarilor sunt īncurajatoare si ar putea conduce la descoperirea unui tratament īmpotriva accidentelor vasculare. Oamenii de stiinta demonstrasera, īn timpul unor teste clinice, ca flavanoidele sunt benefice pentru inima. Acum, ei sugereaza ca sunt bune si pentru creier.
Studiul din Marea Britanie a fost realizat pe tinere femei, la care s-a observat o crestere a presiunii vasculare īn creier timp de doua-trei ore.
Īn Statele Unite, studiul a fost facut pe adulti sanatosi, cu vārsta peste 50 de ani.
Oricāt de sanatoasa ar fi, ciocolata trebuie consumata īn cantitati moderate, avertizeaza, totusi specialistii.
ScienceLine.ro - februarie 2007
Alte articole
Cercetatorii americani au descoperit un analgezic, numit fosfataza acida prostatica, de opt ori mai puternic decat morfina si care nu creeaza efecte secundare asupra pacientilor. Mai mult, efectul analgezicului dureaza trei zile, de 14 ori mai mult decat cel al morfinei.
Studiile arata ca micutii ale caror mame au consumat pe perioada sarcinii si alaptarii peste au o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti.
Studiile ne arata ca anumite comportamente criminale se formeaza datorita unor evenimente nefericite din timpul copilariei. Interesant e ca abilitatea de a prinde un hot isi are radacinile in dezvoltarea fatului in pantecele mamei.
Oamenii fac sex din peste 700 de motive, iar unele dintre acestea sunt de-a dreptul neasteptate, sustin cercetatorii de la Universitatea Texas (SUA), care au realizat un studiu privind "psihologia sexului", cercetare publicata in revista "Arch Sex Behaviour".
Ministerului Sanatatii din Romania va completa, incepand cu luna octombrie, programul national de vaccinare cu un vaccin de ultima generatie. Noul vaccin, tetravalent, le este destinat copiilor care vor putea fi imunizati, cu o singura injectie, īmpotriva a patru boli: difteria, tetanosul, tusea convulsiva si poliomielita.