Cum a fost inventat restaurantul ?
Daca vrei sa mananci, restaurantul nu este locul cel mai potrivit. Ramai in bucataria ta proprie sau du-te la prieteni unde stii ca vei gasi mancare buna si din belsug. Un restaurant este altceva, loc de intalnire si conveniente sociale, iar mancarurile si vinul servit detin uneori rolul de simplu pretext.
Aceasta institutie - restaurantul - cu prezenta importanta in viata unei societati - cum a aparut oare?
Desigur, localuri pentru mancat si baut s-au pomenit de cand lumea. Birturi, carciumi, hanuri si ospatarii, existau inca inaintea erei noastre, dar au proliferat mai cu seama in epoca feudala.
Restaurantul propriu-zis este mai exact din preajma revolutiei franceze, atunci a fost introdus in lectic si termenul respectiva a largit intelesul notiunii de "a restaura", care I limba lui Rabelais si a lui Voltaire are si sensul colateral de "reparatie", "capatare de forte", pana la urma chiar de "a da (si a primi) de mancare".
Primul restaurator a fost un oarecare Mathurin Roze de Chantoiseau, tanar intreprinzator provincial, venit la Paris in anul 1766 cu intentia vadita de a schimba lumea.
Inovatia sa s-a numit "restaurant" si a cunoscut de la inceput un succes crescand. Localul pe care l-a deschis intr-un cartier pe malul stang al Senei, unde si astazi se afla vechea manastire St. Germain-de-Pres, a devenit curand punctul de atractie pentru protipendada pariziana.
Pe lista de bucate oferita clientilor sai figura si vestitul "consomme", supa concentrata de carne, servita in boluri mici de portelan, specialitatea casei. Sorbitul supei s-a transformat intr-o adevarata moda, totodata proba de rafinament si bun gust.
In anii Revolutiei franceze, etalarea in public a gusturilo rafinate a fost considerata ca "semnul unor tendinte contrarevolutionare", multe localuri s-au inchis, dar de la inceputul secolului XIX-lea practica mancatului in public si-a recastigat toate pozitiile. Nu mai era o surpriza sa vezi la mesele restaurantelor familii intregi, cu parinti si copii, bunici si rude, sau faptul ca femeile din burghezie beau vin si sampanie in vazul tuturor.
Cert este ca moda restaurantelor a cunoscut o continua ascensiune in intreaga lume. De la localurile de lux si pana la simple snack-uri, nu numai ca simple unitati de alimentatie publica, dar si ca loc de intalnire pentru oamenii de diferite apartenente sociale, acolo se fac cunostinte noi, se leaga prietenii sau debuteaza relatii matrimoniale, mai mult sau mai putin durabile.
Restaurantele sunt si gazde primitoare pentru reuniuni ale oamenilor politici, ca si a celor din lumea afacerilor. In fata paharului cu vin si a unor mancarurisuculente, limbile se dezleaga mai usor, gandurile se limpezesc iar o muzica discreta sau cantata de mesteri lautari poate fi la randul ei o excelenta sursa de inspiratie.
P.S. ...Fara abuz... fiindca ...nu se mai limpezesc gandurile!
Ioana Domnica
ScienceLine.ro - martie 2011
Alte articole
Un chinez a vaslit mai mult de 2.420 de kilometri pe un rau, intr-o anvelopa de masina. Cheng Yanhua, de 41 de ani, a avut nevoie de 43 de zile pentru a duce la sfarsit o calatorie de-a lungul raului Yangtze.
Oamenii au inceput sa-si serbeze ziua de nastere de cand s-a inventat calendarul. Pe timpuri, numai regii dadeau petrecere de ziua lor si asta pentru ca nu se tinea evidenta datei in care s-au nascut oamenii de rand.
Un exemplar rar al cartii "Birds of America", o lucrare semnata de ornitologul franco-american John James Audubon, dat�nd din secolul al XIX-lea, a fost vandut la licitatie
Mai mult de 1,7 milioane de britanici vor suferi de dementa p�na �n 2051, antren�nd costuri de miliarde de lire sterline �n fiecare an, potrivit expertilor London School of Economic si ai Institutului psihiatric.
Peste doua sute de patinatori din orasul Mexico, mai exact 225 de copii, cu v�rste �ntre 8 si 15 ani, au format cel mai lung lant uman pe gheata, putand astfel intra in Cartea Recordurilor.