DE CE CASCA OAMENII

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

DE CE CASCA OAMENII

DE CE CASCA OAMENIICascatul este o forma de alertare a organismului, pentru ca acesta sa se mentina īn starea de veghe, si nu un semn premergator somnului, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani.

Īn momentul īn care o persoana casca, aerul inhalat reduce temperatura vaselor sangvine din cavitatea nazala, permitānd ca sāngele rece sa ajunga la creier. Īn momentul īn care creierul se raceste organismul intra īntr-o stare de alerta si poate functiona la capacitate maxima, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea de stat din New York.

Persoanele care respira mai mult pe nas au mai putine probabilitati de a casca, pentru ca vasele sangvine din cavitatea nazala sunt deja reci.

Cercetatorii au mai descoperit ca fenomenul de "cascat īn grup" numit si "cascat contagios" este un mecanism de protectie evoluat care face ca un grup de persoane sa devina mai alert.

Specialistii spun ca, pentru a evita momentul jenant al cascatului īn public, trebuie sa se aplice pe frunte ceva rece.

Cercetatorii au examinat īn vederea acestui studiu 44 de persoane.

Subiectii au vizionat timp de mai multe ore īnregistrari cu persoane care casca. Specialistii au īnregistrat numarul de "cascaturi contagioase". De asemenea, īn timp ce vizionau acele īnregistrari, voluntarii au fost rugati sa respire oral, nazal si normal.

50% dintre cei care respirau normal sau pe nas au cascat īn timp ce s-au uitat la īnregistrari. Nici unul dintre cei care respirau pe nas nu a fost afectat de cascat.

De asemenea, persoanele care si-au pus pe frunte o batista rece nu au cascat, spre deosebire de voluntarii care si-au pus pe frunte o batista calda.

ScienceLine.ro - iulie 2007

Alte articole

CIRCUMCIZIA MASURA DE PREVENIRE A INFECTARII CU HIV
Circumcizia, care permite reducerea riscului transmiterii virusului HIV/ SIDA de la femeie la barbat, trebuie sa faca parte din strategiile de prevenire a acestei maladii, potrivit recomandarilor expertilor, publicate miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si ONUSIDA
IMPRIMANTELE, LA FEL DE PERICULOASE CA SI TIGARILE
Imprimantele de la birou cauzeaza frustrare atunci cānd nu functioneaza, si dau nastere aparitiei unor riscuri mai mari asupra angajatilor decāt fumatul unei tigari, potrivit cercetatorilor din Australia.
APENDICELE POATE FI UTIL ORGANISMULUI
Contrazicand informatia ca apendicele este un organ inutil, care poate fi īndepartat fara probleme, cercetatorii de la Universitatea Medicala Duke, din Statele Unite ale Americii au descoperit faptul ca apendicele poate fi util organismului.
PRIMUL TEST PENTRU PARKINSON
Cercetatorii australieni au elaborat un test pentru maladia Parkinson, test care ar putea fi lansat pe piata īn mai putin de 2 ani. Acesta va permite pacientilor sa fie diagnosticati īnainte ca boala sa se manifeste, fapt ce presupune un tratament mai putin agresiv.
CANCERUL DE SAN NU E INFLUENTAT DE CARTOFII PRAJITI
Acrilamida este o substanta care se formeaza cand produsele bogate in amidon (cartofii, painea, cerealele, cafeaua) sunt prajite.
Your Ad Here


  • Ochiul de pisica
  • Fukushima Daiichi si Daini - harta centrale nucleare
  • Cel mai mare porc din lume
  • ''ceva ''cu adevarat placut
  • baby boom
  • this is the story of my life
  • e o pisica
  • scumpa
  • cucu1
  • IN DEPARTARE