EPIDEMIE DE SALMONELOZA IN GERMANIA
Sase persoane au murit de salmoneloza si alte 160 au fost contaminate de la sfarsitul lunii aprilie, intr-o clinica si un azil de batrani din Fulda, Germania, informeaza AFP.Cauzele contaminarii - care se produce in urma consumarii unor alimente contaminate cu salmonela, crude sau insuficient preparate, ca laptele, carnea sau ouale - nu au putut fi stabilite.
"Numeroase teste au fost efectuate de Biroul sanitar si cel veterinar din Fulda, dar nu s-a descoperit nimic in bucatariile clinicii", care livreaza si pentru azilul de batrani, a spus un purtator de cuvant.
Niciun alt caz nu a mai fost inregistrat de la 7 mai in clinica, potrivit sursei.
Ce este o intoxicatie alimentara?
Intoxicatiile alimentare apar in urma consumului de alimente contaminate de un microorganism nociv sau un agent patogen. Microorganismele care pot cauza toxiinfectii alimentare sint virusii, parazitii si bacteriile. Bacteriile sint responsabile de numarul cel mai mare de cazuri de intoxicatii alimentare.
Bacteriile sint indragostite de caldura
Cea mai raspindita bacterie este salmonela, vara fiind sezonul in care intoxicatiile provocate de salmonela sint foarte frecvente.
In timp ce noi sintem doboriti de caldura, aceste bacterii pur si simplu "infloresc" odata cu cresterea temperaturii. Si, desigur, profita de moleseala noastra.
Salmoneloza, in recrudescenta pe timpul verii, este o boala infectioasa foarte raspindita. Este provocata de o bacterie, salmonela, care traieste in tubul digestiv al animalelor si al pasarilor. Exista salmonela de tip "enterita", care se afla la originea numeroaselor gastro-enterite alimentare, afectiune ce provoaca diaree acuta si febra.
Salmonela se gaseste in carnea de pasare, insa, cum aceasta se consuma (de obicei) fiarta si preparata, nu are consecinte nefaste asupra sanatatii omului. De asemenea, aceasta bacterie se gaseste in oua, in carne tocata, in lactate...Aceste alimente sint contaminate prin materii fecale.
Cum putem evita infectia cu salmonela
Numai fierberea la 70 de grade Celsius timp de sase minute ajuta la distrugerea bacteriei. Aceasta nu se multiplica daca, prezenta in carne, oua, este pastrata in frigider, la o temperatura de 4 grade C.
De obicei, persoanele sanatoase nu sint amenintate de aceasta bacterie. In schimb, persoanele vulnerabile trebuie sa evite consumul oualor crude sau fierte putin, al maionezelor, al cremelor de ciocolata, etc.
ScienceLine.ro - mai 2007
Alte articole
Durerile de cap repetate sau problemele coloanei vertebrale si ale spatelui pot influenta semnificativ puterea de concentrare. Un studiu recent al cercetatorilor germani arata ca o persoana care simte durere isi aduce aminte diferite obiecte sau imagini mult mai greu.
In luna decembrie, toti cei 400.000 de bolnavi de diabet vor beneficia gratuit de analiza numita hemoglobina glicozilata.
Pentru ca multi bebelusi din Thailanda sunt alergici la laptele de vaca, cercetatorii s-au g�ndit sa produca un substitut de lapte, din carne de pui.
Numai in ultimele trei luni ale anului s-au diagnosticat 14 cazuri noi de infectii, la tineri intre 15 si 19 ani. Numarul imbolnavirilor cu HIV/SIDA ar putea creste in urmatorii zece ani, in Romania, din cauza sexului neprotejat ori a celui cu parteneri multipli, avertizeaza specialistii in boli infectioase.
Cercetatorii britanici au realizat un nou aparat, numit Resperate, care reduce riscul de atac de cord si atac vascular cerebral.