IAURTUL, UNUL DIN CELE MAI SANATOASE ALIMENTE
IAURTUL este bogat in proteine, contine o serie de bacterii necesare digestiei, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. De asemenea, iaurtul combate diareea si constipatia.
Recomandate sunt iaurturile probiotice. Acestea ajuta la mentinerea microflorei din intestine si la intarirea imunitatii. Studiile arata ca marii consumatori de iaurt se ingrasa mai putin decat cei care nu se hranesc cu produse lactate. Asta pentru ca iaurtul consumat intre mese ori inainte de acestea reduce pofta de mancare.
Cand cumparati iaurt, este important sa verificati pe eticheta termenul de valabilitate, cantitatea de grasimi si prezenta unor bacterii importante pentru digestie. Evitati iaurturile bogate in zahar, pe cele cu fructe ori cu adaosuri de fructe.
1. Oase sanatoase. O dieta bogata in lactate joaca un rol major in prevenirea si tratarea osteoporozei. "Iaurtul poate face asta deoarece contine suficient calciu si vitamina D", specifica Jeri Nieves, specialist in testarea densitatii osoase la Spitalul Hayes din New York (SUA).
Va puteti orienta inclusiv spre sortimentele de iaurt imbunatatite cu vitamina D. Rezervele de calciu si vitamina D, facute inca din tinerete, va ajuta sa aveti un sistem osos sanatos cand inaintati in varsta.
2. Tensiune buna. Consumul de iaurt reduce riscul aparitiei hipertensiunii, arata un studiu recent facut de cercetatorii spanioli. "Am observat ca riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu 50% in cazul celor care consuma doua-trei portii de lactate pe zi", sustine cercetatorul Alvaro Alonso, specialist in epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard.
3. Scade riscul de ingrasare. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Washington, SUA, arata ca marii consumatori de iaurt risca mai putin sa se ingrase deoarece produsul provoaca senzatia de satietate. "Amatorii de iaurt consuma la masa mai putine calorii", arata studiul realizat pe un lot de 16 femei si 16 barbati. Sfatul nutritionistilor este sa tineti iaurtul la indemana si sa-l consumati intre mese pentru a reduce senzatia de foame. Este bun si dimineata, pe stomacul gol sau combinat cu salate.
4. Previne aparitia altor maladii. Afectiuni precum intoleranta la lactoza, constipatia, diareea si chiar cancerul de colon, bolile inflamatorii ale intestinelor sau infectia cu Helicobacter Pylori pot fi prevenite prin consumul regulat de iaurt.
Infectiile vaginale sunt o problema frecventa pentru femeile care sufera de diabet. O dieta care contine iaurt le poate ajuta pe acestea sa-si mentina flora vaginala normala.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati IAURT
> In functie de greutatea si de problemele de sanatate pe care le aveti puteti alege un iaurt lipsit de grasimi, unul cu grasimi putine sau unul normal.
> Cititi etichetele pentru a verifica ingredientele. Uneori este listat si continutul de bacterii precum Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophylus, acele bacterii care mentin sanatoasa flora bacteriana.
> Atentie la termenul de valabilitate.
> Verificati si continutul de vitamina D. Unele contin aceasta substanta in proportie de 20%, altele deloc.
> Cel mai sanatos este iaurtul fara zahar, adaosuri de fructe sau arome de fructe.
> Iaurturile de baut curata mai greu intestinul decat cele cu textura solida deoarece sunt absorbite mai usor.
ScienceLine.ro - mai 2007
Alte articole
Geneticianul american, Craig Venter, a creat un cromozom sintetic din preparate chimice. Controversatul cercetator, implicat in descifrarea codului genetic uman, este hotarat sa anunte ca a creat prima forma de viata artificiala de pe Pamant.
Cercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit o proteina care declanseaza nasterea prematura c�nd detecteaza bacterii �n organism.
Canabisul afecteaza functionarea normala a creierului deoarece produce psihoze sau schizofrenii la anumite persoane
Tratamentul Masca cu praf de aur este un tratament complex, cu etape clar definite, care se adreseaza persoanelor - femei si barbati - de peste 35 de ani si tuturor celor ce au probleme de hidratare a tenului. Masca cu praf de aur este un tratament recomandat pentru tenurile obosite, pentru atenuarea ridurilor fine, chiar si pentru tenurile cu probleme (acnee, tenurile alergice).
Gripa porcina - Virusul febrei porcine - a fost botezat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a anuntat ca de acum incolo oamenii de pe intreg globul trebuie sa se refere la boala cu denumirea "gripa A (H1N1)".