ITHAKA INSULA MISTERIOASA
O companie de inginerie geologica a anuntat ca a decis sa se implice într-un proiect arheologic ce îsi propune sa gaseasca insula Ithaka, patria lui Odiseu, personajul central al epopeei Odiseea. Mult timp s-a crezut ca insula Ithaki din Marea Ionica este locul unde faptele din poemul epic al lui Homer s-au întâmplat.
Arheologul amator britanic Robert Bittlestone crede ca Ithaka lui Homer nu mai este o insula separata, ci una care s-a alipit insulei Kefallonia prin deplasarea rocilor cauzata de cutremure.
Compania de inginerie geologica, Furgo Group, va folosi echipamente de ultima tehnologie folosite la forarea petrolului pentru proiectul Ithaka care va începe la vara si se va încheia peste doi ani. Pentru a testa teoria arheologului britanic, inginerii vor examina locul unde acesta crede ca a exista cândva un canal îngust care probabil separa Kefallonia de o peninsula de un lat de palma numita Paliki. Cercetatorii cauta sa descopere daca aceasta este facuta din roci solide sau din moloz, cercetare care ar putea arata daca Paliki a fost cândva o insula.
Homer a descris Ithaka ca fiind un tinut departe de mare si plat, în timp ce Ithaki este o insula muntoasa. Pe de alta parte, Kefallonia se afla într-o zona cu o puternica activitate seismica.
Bittlestone, de profesie consultant în materie de management, a declarat ca a avut aceasta idee în timp ce se documenta pentru o vacanta în Grecia în 2003. Între timp a câstigat sustinerea unor cercetatori britanici care l-au ajutat sa atraga si alti arheologi în proiectul forarii în Paliki.
ScienceLine.ro - martie 2007
Alte articole
Batranul cel mare din cer spuse odata: "Iata ca i-am facut pe oameni, dar ei trebuie sa moara. N-as vrea sa ramana morti pe vecie, fie sa reinvie
O parte a brâului Maicii Domnului, despre care se spune ca are puteri miraculoase, a fost adus la Alba Iulia. Brâul este cel mai de pret obiect care a ramas de la Maica Domnului, fiind tesut chiar de ea din par de camila.
Biserica Sfanta Vineri a fost ridicata, in cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe parcursul a 5 ani. La temelia bisericii au fost zidite caramizi din vechea biserica Sfanta Vineri din Bucuresti, daramata in 1987 de dictatura comunista.
Anual, pe 14 octombrie, când se sarbatoreste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, aproximativ un milion de credinciosi din tara si din strainatate vin la Mitropolia Moldovei si Bucovinei din Iasi, pentru a se închina la racla cu moastele sfintei.
Daniil Sihastrul este unul dintre cei mai populari sfinti romani si este sarbatorit in calendarul crestin-ortodox pe data de 18 decembrie.