MARTURII ALE CRUZIMII DIN ANTICHITATE!
Noi descoperiri arheologice arata ca aristocratii peruvieni isi mutilau vecinii saraci pentru a-i speria.
In necropola El Trigal au fost descoperite de curand cateva cadavre deformate apartinand unei comunitati din provincial Nazca, Peru, datand inca din primul secol anno domini.
Arheologii sugereaza ca in acea perioada comunitati mai bogate, aflate in apropierea celei descoperite incercau sa transmita mesaje ale "puterii lor" prin violenta, mai precis prin mutilarea membrilor comunitatii alaturate.
Atunci cand ia nastere o clasa dominanta, aceasta cauta intodeauna un mecanism prin care sa induca frica, afirma Pedro Castro - Martinez de la Universitatea Autonoma din Barcelona (UAB), care a realizat dealtfel si un studiu asupra cadavrelor. "Puterea elitei este exercitata si mentinuta prin forta si frica." Mutilarile pot face parte din multimea de tactici menite sa induca frica.
Picioare rupte si strambe
Mormintele descoperite la El Trigal sunt extreme de simpliste, indicand un grad de saracie mare. Saracia din aceasta zona este contemporana cu inflorirea orasului vecin Cahuachi, un conglomerat puternic de aristocrati.
Majoritatea corpurilor descoperite prezinta urme de violenta: picioare rupte, oase mutilate, etc.
Conducatorii aristocrati ai Cahuachi foloseau masuri agresive pentru a pastra la distanta populatia saraca din Nazca.
Cranii spulberate si putere
Se pare ca dezmebrarile nu sunt singurele acte de mutilare, si cu siguranta nici cele mai violente, un corp descoperit la El Trigal arata adevarata fata a puterii bogatiei din Peru in antichitate: un craniu sub forma de con, profound afectat de lovituri.
Craniile sub forma de con descoperite la El Trigal erau se pare obtinute prin bandajarea capetelor copiilor inca de cand erau mici - metoda ce parea foarte stranie si pentru care nu s-a gasit inca o explicatie.
Scienceline.ro - martie 2007
Alte articole
Arheologi de la Universitatea Waseda din Japonia au descoperit in interiorul unui mormant 3 sarcoface din lemn si 4 urne destinate sa detina bunuri ale unor persoane publice decedate in Perioada dinastica (1300-332 i.Hr.).
"Adevaratul morm�nt al lui Iisus", este un film documentar care se bazeaza pe una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din lume, 10 sicrie cu ceea ce specialistii cred ca ar fi ramasitele lui Iisus
Un os intreg al unui animal preistoric, cu o vechime de peste de cinci milioane de ani, a fost descoperit saptamana trecuta in comuna Cotu-Vames, din municipiul Roman.
Istoria mitologica spune ca Romulus si Remus, fiii gemeni ai zeului Marte, abandonati pe malul Tibrului, au fost salvati de o lupoaica. Legenda spune ca gemenii au intemeiat Roma in anul 753 i.H.
Arheologii francezi au descoperit, in nordul Siriei, o pictura murala datand de acum 11.000 de ani. Pictura a fost descoperita in situl arheologic neolitic Djade al-Mughara, din nordul orasului Aleppo