O VIATA CU ACTIVITATI FIZICE INTENSE POATE PREVENI CANCERUL
Cercetatorii japonezi de la National Cancer Centre au publicat un studiu potrivit caruia oamenii care desfasoara activitati fizice intense prezinta mai putine probabilitati de a se īmbolnavi de cancer, comparativ cu cei care au un stil de viata mai sedentar.
La studiu au participat aproximativ 80.000 de persoane, femei si barbati, cu vārste cuprinse īntre 45 si 74 de ani, din noua regiuni ale Japoniei .
Persoanele implicate in cercetare au fost īmpartite īn patru grupuri, conform cu rata metabolica personala de activitate, determinata de perioada de timp pe care respondentii o petrec stānd, mergānd, dormind si facānd exercitii.
Īn rāndul barbatilor care practicau multe activitati fizice din grupul analizat, riscul de a se īmbolnavi de cancer a fost cu 13% mai scazut comparativ cu grupul cel mai sedentar.
Īn ceea ce priveste femeile, riscul de īmbolnavire de cancer este cu 16% mai scazut īn rāndul femeilor active, comparativ cu cel prezentat de femeile sedentare.
Rezultatele studiului arata ca este mai putin probabil ca femeile japoneze sa se īmbolnaveasca de cancer daca au un stil de viata activ si fac exercitii fizice īn mod regulat.
In cadrul studiului s-a observat ca exista un risc mai mare īn rāndul barbatilor sa se īmbolnaveasca de cancer la colon, ficat sau pancreas, īn timp ce la femei, riscul de cancer la stomac este mai ridicat.
ScienceLine.ro - iulie 2008
Alte articole
Cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj vor sa obtina sānge artificial. Anuntul a fost facut de profesorul Radu Silaghi, de la Institutul de Chimie din Cluj.
O echipa de cercetatori condusa de specialistul de origine rusa Sukrat Mitalipov, de la Centrul de Cercetare a Primatelor Oregon, din Beaverton, Statele Unite, a reusit o performanta fara precedent: clonarea a zeci de embrioni provenind de la primate adulte.
Oamenii de stiinta din Rusia au inventat, in premiera in lume, un sistem de detectare timpurie a cheagurilor de sange
Un raport al Biroului International al Muncii arata ca aproximativ 2,2 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza bolilor sau accidentelor profesionale
Cercetatorii cubanezi, condusi de Gisela Gonzalez, au realizat in premiera mondiala primul vaccin terapeutic īmpotriva cancerului pulmonar īnregistrat īn Cuba si īn lume.