PNEUMONIA - DEFINITII, PREVENIRE, TRATAMENT
Pneumonia este boala caracterizata prin inflamarea plamānilor si care este cauzata de bacterii, virusi sau iritanti chimici.
Pneumonia este o infectie sau o inflamare grava īn care plamānii se umplu cu puroi sau alte lichide.
Tipuri de Pneumonie:
- Pneumonia lobara afecteaza una sau mai multe sectiuni (lobi) ale plamānilor;
- Pneumonia bronhica (sau bronhopneumonia) afecteaza parti ale ambilor plamāni;
- Pneumonia bacteriana este cauzata de diferite bacterii, printre care cea mai cunoscuta este pneumonia pneumococica;
- Pneumonia virala este cauzata de diferiti virusi, aceasta fiind cauza a jumatate din totalul cazurilor de pneumonie;
- Pneumonia micoplasmica este cauzata de micoplasme, cei mai mici agenti vii ai bolilor umane, care au atāt caracteristicile bacteriilor, cāt si ale virusurilor. Acesti agenti cauzeaza īn general o pneumonie usoara, foarte raspāndita;
- Alte pneumonii mai putin frecvente pot fi cauzate de inhalarea alimentelor, a lichidelor, a gazelor, a prafului sau de fungi.
Simptomele pneumoniei includ: tremurat, friguri, clantanitul dintilor, durere mare īn zona pieptului, temperatura ridicata, transpiratie accentuata, puls rapid, respiratie agitata, colorarea vinetie a buzelor si degetelor, stare mentala confuza sau delir, tuse care provoaca expectoratie mucoasa de culoare maronie sau verzuie.
Un tratament adecvat pentru Pneumonie va fi recomandat de medic pe baza:
-vārstei, starii generale de sanatate din prezent si din trecut a pacientului,
-stadiului bolii,
-tolerantei pacientului la diferite medicamente, proceduri sau terapii,
-posibilei evolutii a bolii.
Tratamentul poate include antibiotice, īn cazul pneumoniei bacteriene.
Nu exista un tratament dovedit a fi complet eficient īmpotriva pneumoniei virale, care de obicei se vindeca de la sine.
Alt tratament poate sa includa o dieta adecvata, terapie cu oxigen, medicamente pentru dureri si pentru tuse.
Pneumonia este adesea rezultatul unor infectii respiratorii banale. De aceea, o masura preventiva importanta este luarea īn considerare a oricaror simptome sau inconveniente respiratorii care tin mai mult de cāteva zile.
O alimentatie corespunzatoare, odihna, o buna igiena si īncetarea fumatului ajuta la marirea rezistentei organismului la bolile respiratorii precum Pneumonia, ca si la vindecarea rapida īn cazul īn care boala s-a instalat deja.
ScienceLIne.ro - martie 2009
Alte articole
Richter Gedeon, liderul pietei de contaceptive orale din Romania arata ca peste 40% dintre femeile care utilizeaza contraceptivele orale nu cunosc foarte bine care sunt regulile de administrare a pilulelor contraceptive. In consecinta, acestea sunt supuse riscului de a intampina probleme destul de grave cum ar fi cele de aparitie a unei sarcini nedorite sau a complicatiilor ce pot aparea in urma unui avort.
Obezitatea reprezinta o problema reala īn Europa. Peste 3 milioane de elevi din Europa sunt obezi, dupa cum releva un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Produsele de protectie solara nu pot asigura protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Acelasi lucru se aplica produselor care pretind ca "ecraneaza soarele" sau ofera "protectie totala". De aceea, incepand cu aceasta vara, Comisia a decis ca pretentiile de protectie totala, gen "ecran solar", trebuie scoase din uz.
Computerul tomograf, denumit PET/CT, cel mai bun tomograf din lume va veni in Romania, la Oradea va fi adus, din 2008. Supertomograful poate depista cancerul in stadii precoce, dar poate spune si cat de agresiva este boala el putand fi folosit si in diagnosticarea bolilor cardiovasculare.
Cercetatorii americani de la Universitatea din Stanford au pus la punct un vaccin pe baza de plante capabil sa stimuleze un raspuns imunitar īn anumite tipuri de cancer.