SABIA LUI TUDOR VLADIMIRESCU
La Muzeul de Istorie al Romaniei se poate vedea o sabie cu teaca, de tip oriental, care a apartinut conducatorului revolutiei de la 1821 din Tara Româneasca, Tudor Vladimirescu (1780?-1821).
Sabia are inscriptionat pe lama, pe lânga un text în limba turca, unul în limba araba, turana sultanului si o stea cu sase colturi si numele prescurtat, în alfabet chirilic, al posesorului: "T.Vladim".
Tudor Vladimirescu s-a născut într-o familie de tărani liberi, în jurul anului 1780, în satul gorjean Vladimiri, al cărui nume îi va deveni patronimic. A înteles timpurile în schimbare, a reusit să strângă avere, dobândind o pozitie de prestigiu în ierarhia socială. A foat soldat si ofiter în armata rusă, comandând panduri în războiul ruso-turc din anii 1806-1812 fiind înaintat în gradul de locotenent al armatei ruse, a primit si ordinul cavaleriei, "Vladimir" clasa a III-a. În perioada iunie-decembrie 1814, Tudor Vladimirescu a stat la Viena. În capitala Imperiului Habsburgic, Tudor a fost interesat de noua conjunctură europeană după prima cădere a lui Napoleon Bonaparte.
În dimineata zilei de 21 mai 1821, mai multi eteristi l-au prins pe Tudor si l-au dus la Târgoviste, unde a fost ucis miseleste în noaptea de 26/27 mai 1821; trupul său a fost spintecat si aruncat într-o fântână.
ScienceLIne.ro - octombrie 2007
Alte articole
Dupa aproape 90 de ani de cautari, un grup de investigatori amatori au reanalizat documentele si au decoperit locul unde au fost ingropate cadavrele celor doi copii ai familiei Romanov, Anastasia si Alexei.
Experimentele au durat peste zece ani, înainte si în timpul celui de-al doilea razboi mondial, si au fost efectuate la baza militara Rawalpindi, aflata în prezent în Pakistan. De experimente s-au ocupat cercetatorii Institutului de Cercetare Porton Down din Wiltshire, care au fost detasati în aceasta zona pentru a dezvolta gaze otravitoare care sa fie folosite împotriva japonezilor. În cadrul acestor experimente, desfasurate în perioada 1916-1989, peste 20.000 de militari britanici au fost expusi unor gaze toxice.
Populatia din Kenya este din ce in ce mai inspaimantata de o societate secreta - Mungiki, pe seama careia sunt puse o serie de crime si de actiuni extrem de violente.
Rusia a declasificat arhivele Armatei Rosii si ale marinei datand din al Doilea Razboi Mondial, la aproape 66 de ani de la invadarea URSS-ului de Germania nazista (22 iunie 1941).
Pe data de 24-25 martie 1944, 76 de prizonieri ai fortelor aliate aflati la inchisoarea germana Stalag Luft III in Sagan, aflata la o suta de mile, la sud est de Berlin, au evadat printr-un tunel denumit "Harry".