VESTIGIILE A TREI HANURI DIN SECOLELE XVII-XVIII DESCOPERITE SUB LIPSCANI
Echipa de arheologi care lucreaza īn Centrul Istoric a descoperit vestigiile a trei hanuri din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sub strada Lipscani, īntre Calea Victoriei si Smārdan, a declarat seful sectiei Arheologie de la Muzeul Municipiului, Gheorghe Manucu-Adamesteanu.
La intersectia dintre Lipscani si Calea Victoriei, sapaturile pentru lucrarile de reabilitare a infrastructurii au scos la lumina zidurile Hanului Zlatari. Sub Banca Nationala a Romāniei se afla Hanul Serban Voda, care dateaza din 1688 si era, īn perioada respectiva, cel mai mare han din Bucuresti, iar īnspre strada Smārdan s-au descoperit zidurile Hanului Grecilor, din secolul al XVII-lea.
Lucrarile de degajare a zidurilor vor continua aproximativ doua saptamāni, a apreciat Adamesteanu, pentru ca nu a putut fi īnca cercetata zona dinspre Banca Nationala.
Variantele de punere īn valoarea a vestigiilor, ce depind de deciziile luate de comisiile din MCC si de fondurile de care dispune Primaria, merg de la trasarea contururilor zidurilor pe pavajul strazilor actuale pāna la montarea unei podele de sticla si iluminarea zidurilor cu spoturi.
Termenul de finalizare a lucrarilor de infrastructura din zona Centrului Istoric, īn perimetrul Lipscani-Smārdan-Selari, este 20 septembrie.
(foto Artline.ro)
ScienceLine.ro - iunie 2007
Alte articole
O echipa de arheologi australieni au descoperit in Saccara, la sud vest de Cairo, o statuie faraonica rara din lemn, veche de 4.000 de ani.
O echipa de arheologi belgieni au descoperit īn Valea Nilului, mormāntul intact al unui curtean egiptean, datat de acum... 4.000 de ani.
O studenta britanica specializata in arheologie a descoperit o guma de mestecat veche de 5.000 de ani.
Arheologii romani de la Muzeul Oltenia au descoperit, in localitatea doljeana Cioroiu Nou, elemente de fortificatie militara, un templu, o necropola, terme si cladiri administrative si militare cu īncalzire prin podea, numite hypocaust, statui, monede, piese metalice de fier si bronz, arme, inscriptii si un inventar de ceramica, inclusiv terra sigillata.
SUA a restituit Egiptului un sarcofag faraonic datand din perioada celei de-a 21-a dinastii (1081-931 i.I.C.).