WHO - ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII - AVERTIZEAZA ASUPRA RISCURILOR UNOR EPIDEMII GLOBALE
Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) si-a prezentat joi raportul anual, intitulat "Un viitor mai sigur: securitatea globala a sanatatii publice în secolul 21". Acesta avertizeaza ca riscurile aparitiei unei epidemii globale sunt din ce în ce mai crescute.
"În lumea noastra din ce în ce mai interconectata, noi boli apar cu o frecventa fara precedent, de multe ori având posibilitatea de a traversa granitele rapid si a se raspândi", se arata în raportul organizatiei.
Din 1967 pâna în prezent au fost depistate 39 de noi boli infectioase, între care SIDA, Ebola, si SARS, ceea ce înseamna ca, în medie, apare câte o noua boala contagioasa în fiecare an. Având în vedere ca aproximativ 2,1 miliarde de persoane se deplaseaza anual prin intermediul liniilor aeriene, riscul declansarii unei epidemii globale este foarte ridicat.
Numai în ultimii cinci ani, WHO a identificat mai mult de 1.100 de epidemii, între care unele de holera, de poliomielita si de gripa aviara. "Ar fi extrem de naiv sa presupunem ca, mai devreme sau mai târziu, nu va aparea o alta boala comparabila cu SIDA, Ebola ori SARS", se arata în raportul WHO.
Pentru preîntâmpinarea epidemiilor globale, WHO cere statelor membre sa coopereze pentru a dezvolta noi tehnologii si vaccinuri împotriva bolilor infectioase si pentru a putea semnala din timp si a reactiona eficient în cazul izbucnirii unei epidemii.
ScienceLIne.ro - august 2007
Alte articole
Examenele apar in permanenta in viata fiecaruia. Chiar daca principalul lucru asupra caruia va concentrati este învatatul, nu trebuie sa uitati ca puteti da randament numai daca sunteti odihniti si va hraniti corespunzator.
Consumul de broccoli si conopida reduce riscul formelor grave de cancer de prostata, aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe 1.300 de barbati. Concluziile medicilor au fost publicate în Journal of the National Cancer Institute si arata ca cele doua legume contin conpusi anticancerigeni.
Iaurturile naturale, cu gust usor acrisor si aspect fluid sunt de preferat celor cu fructe, bogate in conservanti. Pentru a va asigura ca alegeti cel mai bun iaurt, verificati ca pe eticheta produsului sa fie scrise urmatoarele bacterii: lactobacillus bulgaricus, streptococcus termophillus si bifidobacterii. Aceste microorganisme intaresc sistemul imunitar, inhiba cresterea bacteriilor care pot cauza toxiinfectii alimentare, ulcer sau cancer.
In Romania peste 30% din populatia activa (44% barbati si 17,5% femei) fumeaza. Fumatul omoara peste 33.000 de romani in fiecare an, 70% dintre acestia avand intre 35 si 69 de ani. Principalele cauze de deces la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si bolile respiratorii.
Medicamentele destinate diabeticilor fabricate de GlaxoSmithKline Plc. si Takeda Pharmaceutical Co Ltd vor avea înscrise noi si mai puternice avertizari legate de provocarea, cauzarea sau acutizarea bolilor de inima, au declarat oficiali ai Ministerului de Sanatate din Statele Unite.