YOGA A INTRAT IN LEGALITATE SI IN ROMANIA
Cromoterapia, aromoterapia, astrologia medicala, yoga si alte practici din medicina alternativa au intrat în legalitate. Colegiul Medicilor din România respinge însa practicile care nu sunt dovedite stiintific si sustin ca acestea ar putea pune în pericol sanatatea populatiei. Dupa vizita efectuata în China la sfârsitul lunii februarie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a aratat impresionat de avantajele si beneficiile medicinei alternative si a promis ca va legifera domeniul.
Cum în Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor s-a bucurat de sustinere, Legea privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina alternativa a obtinut rapid avizul Parlamentului. Astfel, scriu jurnalistii de la "Gardianul", practicienii acestui tip de medicina pot obtine, dupa o pregatire de scurta durata, autorizatia de libera practica. Ei îsi vor putea deschide centre de îngrijire de sanatate, cu conditia ca în centru sa fie angajat un medic sau un asistent medical.
În lege sunt trecute domeniile de practica în medicina alternativa, conform clasificarii elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, printre acestea se numara, algoterapia, argiloterapia, terapia prin masaj, câmpurile electromagnetice, cristaloterapia, astrologia medicala si yoga. Desi în lege se specifica faptul ca domeniile de practica cuprinse în anexa sunt recunoscute pe plan mondial, în tarile Uniunii Europene se practica legal doar acupunctura si homeopatia. În anexa legii românesti sunt trecute 50 de domenii.
ScienceLine.ro - iulie 2007
Alte articole
Cercetatorii americani au facut teste pe patru creme de plata larg raspandite pe care le-au aplicat cobailor expusi la raze ultraviolete.
Cercetatorii au combinat agentii poluanti cu grasimile si au facut culturi pe celule prelevate din stratul intim al vaselor de sange (stratul cu care sangele vine direct in contact). Apoi au facut analize genetice si au aratat cum se activeaza genele care duc la distrugerea vaselor de sange.
Cercetatorii americani de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana au definitivat un studiu privind efectele indulcitorilor artificiali, care contin putine calorii, in raport cu zaharul. Potrivit studiului zaharul ar ingrasa mai putin decat indulcitorii in ciuda faptului ca majoritatea curelor de slabire ii recomanda.
Specialistii de la Sofia au prezentat, luni, primul vaccin din lume împotriva cancerului de col uterin. Miraculosul tratament a fost testat, chiar în fata ziaristilor, pe mai multe tinere, cu vârste cuprinse între 16 si 25 de ani.
Un recent studiu al organizatiei internationale Cochrane Collaboration avertizeaza ca vitaminele din suplimentele nutritive, mai ales cele cu efect antioxidant, nu prelungesc durata vietii ci din contra, cresc riscul mortalitatii.