CERVARIX, VACCIN IMPOTRIVA CANCERULUI DE COL, LANSAT IN ROMANIA
Un nou vaccin, care previne aparitia cancerului de col si a leziunilor precanceroase pe piata din Romania. Cervarix este produs de compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si este al doilea vaccin de acest fel care apare in Romania dupa cel al companiei Merck.
Vaccinul este indicat femeilor intre 10 si 25 de ani. El previne leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de formele cele mai frecvente de tulpini ale virusului HPV care genereaza cancerul de col uterin, declara sefului clinicii de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului "Elias" din Capitala, Radu Vladareanu.
"Studiile si testele clinice au demonstrat ca Cervarix previne in proportie de 100% cazurile de cancer de col uterin si alte afectiuni provocate de HPV 16 si 18, atunci cand se administreaza la persoane care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus inainte de vaccinare", a precizat Vladareanu.
El mai spus ca in functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolaou, vaccinul poate fi recomandat oricarei femei, cu exceptia celor care sunt insarcinate.
Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care se transmite pe cale sexuala prin infectare cu un virus. Potrivit reprezentantilor Glaxo, aceasta afectiune este a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, cu peste 270.000 de decese anual in intreaga lume.
ScienceLIne.ro - octombrie 2007
Alte articole
O noua tehnica numita E-Poly poate revolutiona chirurgia soldului. Tehnica consta in tratarea protezelor utilizate in astfel de afectiuni cu Vitamina E constatandu-se o crestere semnificativa a rezistentei acestora.
JEVTANA este primul medicament aprobat care a permis o prelungire semnificativa a duratei de viata la pacientii cu mHRPC la care boala a progresat �n timpul sau dupa tratamentul cu docetaxel
Oamenii fac sex din peste 700 de motive, iar unele dintre acestea sunt de-a dreptul neasteptate, sustin cercetatorii de la Universitatea Texas (SUA), care au realizat un studiu privind "psihologia sexului", cercetare publicata in revista "Arch Sex Behaviour".
Myocardial Infarction Genetics Consortium (Consortiul pentru cercetari genetice asupra infarctului miocardic), prin cinci echipe de cercetatori din diverse colturi ale lumii, au identificat mai multe variatii genetice care predispun la producerea infarctului in cadrul unul studiu la care au participat 26.000 de persoane din 10 tari.
Cercetatorii de la Laboratorul National din Brookhaven, New York, au descoperit ca persoanele care traiesc in zone mai insorite ale globului, cum ar fi Australia, prezinta mai putine riscuri de a deceda in urma unui cancer intern, fata de cele care traiesc in regiunile nordice.