CE TREBUIE SA FACEM SA NE PAZIM DE CANICULA
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, medicii recomanda pe parcursul perioadei caniculare īncetarea activitatii fizice, repaos īn locuri racoroase si evitarea deplasarilor īntre orele 11 si 18. Pentru a limita efectele canciulei īn locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi īnchise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor ramāne īnchise atāta timp cāt temperatura exterioara este mai mare decāt cea din locuinta si vor fi deschise seara tārziu, noaptea si dimineata devreme. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte.
Īn plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi īnchis. Daca īn locuinta sau la locul de munca nu exista instalatii de racire a aerului, atunci este obligatroriu ca cel mult 2-3 ore zilnic sa fie petrecute īn spatii care beneficiaza de aceste conditii, precum cinematografe, spatii publice, magazine. Vestimentatia īn zilele canciulare trebuie sa fie lejera, din fibre naturale, de culori deschise.
Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci īn culori deschise. Īn zilele caniculare, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri. Practic este recomandat consumul unui pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute. Consumul de alcool - inclusiv bere sau vin - nu este indicat īntrucāt acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului īmpotriva caldurii.
De asemenea, va fi evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar. Īn schimb, medicii recomanda ca īn aceasta perioada sa fie consumate multe fructe si legume proaspete īntrucāt acestea contin o mare cantitate de apa. O mare deosebita trebuie acordata copiilor, vārstnicilor si persoanelor cu dizabilitati. Acestia nu trebuie lasati niciodata singuri, īn masini sau īn īncaperi prost ventilate, chiar daca este vorba despre perioade scurte de timp.
ScienceLine.ro - iulie 2007
Alte articole
Un recent sondaj, realizat de Scottish Health Survey si la care au participat 20000 de britanici, a stabilit ca o sedinta de 20 de minute de activitati fizice, indiferent de gen, o data pe saptamāna, este eficienta pentru īmbunatatirea sanatatii mintale.
Conform unei statistici a Societatii Americane de Lupta īmpotriva cancerului 12 milioane de noi cazuri de cancer au fost depistate īn lume īn 2007.
Din cauza efortului sustinut poate aparea o scadere a acuitatii vizuale la distanta. Poate sa fie vorba despre o crestere adevarata a dioptriilor (a miopiei) sau de o falsa crestere, adica acuzele dumneavoastra sunt cauzate de un spasm de acomodatie, manifestat prin tulburarea vederii la distanta si pastrarea ei oarecum normala la aproape.
Cercetatorii canadieni au realizat un nou studiu in cadrul caruia au masurat rigiditatea arterelor nefumatorilor si a fumatorilor, inainte si dupa ce au fumat o tigara.
Īn ultimele patru luni, opt romāni au ajuns la spital dupa ce au fost diagnosticati cu botulism. Unul dintre ei a murit, iar ceilalti sapte se afla sub supraveghere medicala.