DESCOPERIRE SOCANTA PENTRU STOMATOLOGII DIN MAREA BRITANIE
Un studiu arata ca multi britanici īsi scot singuri dintii, iar altii au recunoscut ca si-au lipit maselele cu Super Glue. Ei spun ca se trateaza singuri din cauza ca medicii buni sunt prea scumpi si prea ocupati.
Multi dintre cei cinci mii de pacienti intervievati aleg sa se trateze singuri. 6% dintre ei au recunoscut ca si-au extras maselele acasa. Cei mai curajosi gasesc solutii si pentru problemele mai complicate. Unul a povestit ca si-a īnlaturat tartrul cu surubelnita. Un altul a admis ca si-a "chituit" un dinte, iar altul la fel de inventiv si-a lipit o bucata de masea cu lipici.
Situatia este īngrijoratoare. Mai ales ca acum 18 luni Ministerul Sanatatii a introdus un set de reforme care ar fi trebuit sa le aduca zāmbetul pe buze pacientilor.
Sistemul public de sanatate este extrem de solicitat. Īn toata tara exista doar 21 de mii de stomatologi, asa ca pacientii care nu īsi permit tratamentele la cabinete private sunt nevoiti sa astepte saptamāni la rānd pentru o programare.
ScienceLine.ro - octombrie 2007
Alte articole
Atunci cānd rinichii nu-si mai pot īndeplini functiile, cea exocrina si cea endocrina, ne confruntam cu insuficienta renala.
Cercetatorii americani au publicat un studiu potrivit caruia cu cat forta fizica este mai mare la persoanele in varsta, cu atat probabilitatea de aparitie a bolii Alzheimer este mai mica, intr-un interval de patru ani.
Un nou studiu publicat de American Journal of Obstetrics and Gynecology releva faptul ca femeile care beau cantitati mari de cafea īn timpul sarcinii prezinta mai multe riscuri de a suferi un avort spontan.
O echipa de la Centrul de cercetare a Universitatii Laval Robert-Giffard (CRULRG) din Canada a facut progrese semnificative in incercarea de a identifica o modalitate de a determina probabilitatea ca un copil sa dezvolte intr-o buna zi o afectiune bipolara sau schizofrenie.
Cercetatorii australieni au elaborat un test pentru maladia Parkinson, test care ar putea fi lansat pe piata īn mai putin de 2 ani. Acesta va permite pacientilor sa fie diagnosticati īnainte ca boala sa se manifeste, fapt ce presupune un tratament mai putin agresiv.