FARAONUL RAMSES II ISI PRIMESTE SUVITA INAPOI
Franta va returna Egiptului o suvita de par "împrumutata" de la mumia celui mai cunoscut faraon egiptean, Ramses II, decizie adoptata dupa ce Cairo a adresat Parisului, saptamâna trecuta, o cerere în acest sens.
Suvita de par a faraonului care a domnit în tara de pe Nil în secolul XIII î.Hr. a fost confiscata toamna trecuta, la Grenoble, de la un francez care a scos-o la licitatie pe Internet. Interogat, acesta a afirmat ca a "mostenit" relicva de la tatal sau, care, cu 30 de ani în urma, a facut parte din grupul de experti care a cercetat fragmentele pastrate din parul faraonului, precum si giulgiul în care fusese învelita mumia.
În anii 1976-1977, mumia faraonului Ramses II, descoperita cu o suta de ani mai devreme în Valea Regilor de la Luxor, s-a aflat cu adevarat în Franta, fiind adusa acolo de la Muzeul din Cairo pentru a se stabili cauzele care au dus la deteriorarea brusca a acesteia.
Întreprinzatorul francez era dispus sa vânda suvita de par a lui Ramses pentru suma de 2000 de euro. Dar faptul a fost cât pe-aci sa provoace un scandal diplomatic între Franta si Egipt. Incidentul a fost pâna la urma închis, iar procurorii au anuntat ca "egiptologul" nu va fi urmarit în justitie.
Parul lui Ramses nu constituie singurul obiect din mostenirea istorica a Egiptului de revenirea caruia acasa se preocupa autoritatile de la Cairo. Printre acestea se numara Piatra de la Rosette, aflata în prezent la British Museum, statuia unui scrib si un fragment de pictura de pe tavanul templului de la Dender, expuse în prezent la Luvru,ca si o sculptura reprezentând-o pe regina Hatshepsut, aflata în prezent la Muzeul Metropolitan din New York.
ScienceLine.ro - februarie 2007
Alte articole
Cercetatorii din Olanda au fost uimiti sa constate ca bulevardele orasului contin urme de viata din oceanul tropical stravechi. Ramasitele au fost descoperite în pietrele care formeaza pavajul aleilor din capitala tarii lalelelor.
Ramses al doilea si-a recapatat locul pe care il merita. Gigantica statuie a faraonului, veche de peste trei milenii, a fost mutata de la Cairo langa Piramide. Expertii spun ca au luat aceasta decizie din cauza poluarii excesive la care era supus monumentul, amplasat intr-una dintre cele mai aglomerate piete din capitala Egiptului.
Arheologii francezi au anuntat ca au descoperit vestigiile a trei importante orase care ar fi putut constitui centrul unui regat legendar din Etiopia, regatul musulman Shoa, pe care nimeni nu putea sa-l localizeze pe harta pâna în prezent.
Sapaturile pentru un nou mall au scos la lumina ruinele celei mai mari cladiri romane gasite pâna acum pe teritoriul României
Noi descoperiri arheologice arata ca aristocratii peruvieni isi mutilau vecinii saraci pentru a-i speria.