ISTORIA IMNULUI NATIONAL AL ROMANIEI

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

ISTORIA IMNULUI NATIONAL AL ROMANIEI

ISTORIA IMNULUI NATIONAL AL ROMANIEIIdeea unui imn national a aparut īn prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romāni. Prin 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova.

Cāstigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hübsch cu piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnnitor". Aproape 20 de ani mai tārziu, poetul Vasile Alecsandri scria "Imnul regal", care devenea imnul de stat al Romāniei, fiind intonat pentru prima data īn 1884. Acordurile lui s-au auzit īn Romānia pāna īn 1947.


Īn perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Amintim aici pe cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, "Te slavim Romānie" (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pāna īn 1989, "Trei culori cunosc pe lume", care era o varianta modificata a unui cāntec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.


Versurile imnului national actual al Romāniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor.


Poemul "Un rasunet" al lui Andrei Muresanu, scris īn vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note īn cāteva zile de Anton Pann si cāntat pentru prima data pe 29 iunie 1848 la Rāmnicul Vālcea (la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei).


Windows Media PlayerWindows Media Player (878 KB)
    


Real PlayerReal Player (80 KB)




Simbolistica lui nationala si rolul jucat īn momentele cheie ale istoriei romānesti (Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial ori miscarea revolutionara din decembrie 1989) au facut ca optiunea noului regim democratic de la Bucuresti sa se īndrepte dupa 1989 catre creatia lui Andrei Muresanu si Anton Pann, ce va deveni imn national sub titlul "Desteapta-te romāne".


ScienceLine.ro - iunie 2007

Alte articole

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI, 1 DECEMBRIE
1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala a Romaniei in 1990, reprezentānd sarbatorirea marii adunari de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu Romānia si care simbolizeaza unirea tuturor romānilor intr-un singur stat national.
Luna aprilie in istorie
Luna aprilie in istorie asa cum a fost ea inscrisa de predecesori
23 AUGUST 1944 O ZI CONTROVERSATA IN ISTORIA ROMANIEI
23 august 1944 este o zi controversata din punctul de vedere al semnificatiei politice. Timp de peste patru decenii, pāna la caderea regimului comunist, 23 august a fost ziua nationala a Romāniei, marcata cu serbari de strada īn toate orasele, pionieri si muncitori scosi la defilare, flori si esarfe fluturate, cāntece "patriotice si revolutionare".
COLUMBUS DAY - ZIUA LUI COLUMB
Pe 13 octombrie americanii sarbatoresc `Columbus Day` (Ziua lui Columb).
ZIUA MONDIALA SIDA
In toata lumea traiesc 33,2 milioane de persoane cu HIV/SIDA (2,5 milioane de copii), si numai īn 2007, s-au infectat cu HIV 2,5 milioane de persoane sijumatate din populatia care contracteaza virusul se infecteaza īnainte de 25 de ani si moare de SIDA īnainte de 35 de ani.


  • o parte de rai
  • Ordinul Isabella Catolica
  • Bora Bora
  • sarpe infometat
  • vulcanii noroiosi
  • parare
  • PALAT
  • dolichopodid fly green
  • Cerul de deasupra Hawaii-ului
  • LOMPASUL LUI DRACULA