Ingrijirea medicala a sarcinii element esential in viata nou-nascutului
Īn fiecare an, peste 350.000 de femei mor īn timpul sarcinii si a nasterii si peste opt milioane de copii mor īnainte de a īmplini vārsta de cinci ani. Īn acest context dramatic, investitiile īntr-o comunitate a femeilor specializate īn asistenta medicala reprezinta un rol-cheie īn procesul de reducere a mortalitatii infantile si a celei materne, atrage atentia Save the Children International, cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor.
Īn cadrul unui proiect amplu de dezvoltare a sistemului de sanatate, femeile cu doar cātiva ani de scolarizare pot fi sprijinite si instruite sa acorde ajutor si consiliere femeilor īnsarcinate, precum si sa fie implicate īn procesul de diagnosticarea si tratare a celor mai frecvente boli ale copilariei.
Īn Romānia, potrivit datelor Eurostat, numarul deceselor bebelusilor cu vārste sub un an din Romānia a fost īn anul 2009 de 10,1 la mia de nou-nascuti, cea mai mare din Uniunea Europeana. Prin contrast, Slovenia īnregistreaza o rata de 2,4 decese la mia de nou-nascuti. Datele Eurostat arata ca acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou nascuti īn 1998, deci s-a īnjumatatit īn 12 ani. Īn Uniunea Europeana, media mortalitatii infantile este de 4,59 la o mie de nascuti vii.
Printre cauzele directe ale mortalitatii copilului imediat dupa nastere se numara prematuritatea, lipsa de īngrijire medicala a sarcinii, accesul redus al gravidei la informatii si control de specialitate, afectiuni ale nou-nascutului care ar putea fi tratate, cum sunt bolile respiratorii sau chiar diareea.
"Īn Romānia, foarte multi copii vin pe lume īnainte de termen. Majoritatea prematurilor sunt nascuti de mame minore sau, din contra, de mame care au depasit vārsta de 35 de ani, īn general din medii vulnerabile socio-economic. Este crucial sa prevenim si sa corectam cauzele mortalitatii infantile, mai ales ca acestea tin de justa nformare a gravidei, precum si de sprijinirea sectorului medical, īn special a saloanelor pentru premature", spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Salvati Copiii Romānia.
Organizatia Salvati Copiii va dedica campania de colectare a 2% din impozitul pe venit din 2011 maternitatilor din Romānia, astfel īncāt acestea sa īi ajute pe copiii nascuti prematur sa traiasca - 2% din impozitul pe venit īnseamna, pentru copiii nascuti prematur, 100% viata. Pāna la data de 15 mai 2011, Salvati Copiii Romania desfasoara campania S-au nascut ca sa traiasca, campanie de constientizare asupra mecanismelor simple pe care fiecare dintre noi le are la īndemāna pentru a-i ajuta sa traiasca. pe copiii veniti pe lume prea devreme. "Prematurii sunt extrem de vulnerabili. Dar au venit pe lume si de multe ori tocmai ei, prin vointa lor de a trai, ne dau cele mai emotionante lectii. Īngrijiti medical īn primele zile de viata, cruciale pentru prematuri, acesti copii au toate datele pentru a creste mari si sanatosi", spune medicul pediatru Mihai Gafencu, Vicepresedinte Salvati Copiii Romānia.
Conform unui studiu realizat īn Bangladesh s-a constatat o scadere cu o treime a mortalitatii infantile īn comunitatile unde femeile cu putina educatie dezvolta servicii medicale īn urma participarii la cursuri de formare si educare timp de sase saptamāni. Īn cazul Nepalului, tara īn curs de a atinge obiectivul 4 al ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului), a fost īnregistrata o scadere importanta a mortalitatii infantile si a celei materne prin organizarea de cursuri de formare pentru 50.000 de femei voluntare.
"Femeile care activeaza īn domeniul sanatatii pot fi eroine ale comunitatii. O femeie care este educata īn domeniul sanatatii poate acorda ajutor medical īn satul natal. Aceasta īsi poate ajuta familia, prietenii, comunitatea si persoanele aflate īn zone rurale greu accesibile. Īn acest caz femeia devine un ambasador al sanatatii. Prin campania "Fiecare copil conteaza", Save the Children cere autoritatilor locale de a creste numarului femeilor implicate īn asistenta medicala", a declarat Jasmine Whitbread, Chief Executive al Save the Children International.
Liderii lumii s-au angajat īn anul 2000 sa reduca dramatic mortalitatea infantila si a celei materne pāna īn anul 2015. Īn contextul crizei economice mondiale, o serie de tari au blocat investitiile īn domeniul sanatatii, iar pentru pentru a īndeplini acest obiectiv si pentru a ajuta milioane de fete si femei este imperativa cresterea fondurilor īn domeniul sanatatii. Dintre cele opt Obiective ale Mileniului pe care toate statele le-au adoptat īn anul 2000, cel privind sanatatea mamelor si copiilor este crucial. Obiectivul numarul patru este acela de a reduce mortalitatea copiilor sub cinci ani la o treime din nivelul anilor 1990, īn vreme ce Obiectivul numarul cinci vizeaza reducerea deceselor mamelor la nastere, la o patrime din nivelul anilor 1990.
Pāna acum, liderii mondiali nu au reusit sa ajunga la un angajament comun pentru a oferi suport politic efortului de a preveni decesele infantile si de a trata afectiunile celor mai vulnerabile categorii - mamele si copiii. Prin urmare, milioane de nou-nascuti si de mame īnca mor anual, īn urma unor afectiuni ca pneumonia, diareea si complicatiile ale lor.
ScienceLine.ro - martie 2011
Alte articole
Cercetatorii de la Universitatea din L`Aquila (Italia) au declarat intr-un studiu publicat de revista britanica New Scientist ca femeile care nu au o aparenta fizica a `punctului G` nu pot avea orgasm vaginal.
O echipa de cercetatori condusa de specialistul de origine rusa Sukrat Mitalipov, de la Centrul de Cercetare a Primatelor Oregon, din Beaverton, Statele Unite, a reusit o performanta fara precedent: clonarea a zeci de embrioni provenind de la primate adulte.
Nu va puteti aminti cum era viata īnainte de aparitia telefoanelor mobile? Sunt sanse foarte mari sa nu va amintiti nici numarul propriului telefon fix si nici zilele de nastere ale rudelor si prietenilor. Potrivit unui nou sondaj, explozia īnregistrata pe piata telefoanelor mobile si a dispozitivelor portabile care stocheaza informatii personale a creat o generatie incapabila de memorarea celor mai simple lucruri.
CHISTURILE OVARIENE apar in urma ovulatiei, procesul lunar care are loc la nivelul ovarelor.
Cercetatorii americani de la Centrul de Cercetari Fred Hutchinson din Seattle, condusi de doctorul Cassian Yee, au dezvoltat un tratament revolutionar in lupta impotriva cancerului.