Centrul de cercetare de la Universitatea Monash din Australia este scena unei inventii inedite - aceea a unor microroboti tip bacterie. Remarcabilul microrobot este asemanator unei bacterii innotatoare tip E. Coli care isi foloseste flagelurile pentru a inota in corpuri straine.
Flagelul este o excrescenta lunga pe care bacteriile o misca precum un bici pentru a se deplasa. Aceasta a fost inlocuit la microrobotul nou descoperit printr-o structura compusa din micro tuburi.
Scopul lui James Friend (cercetatorul principal) a fost acela de a crea un dispozitiv care sa nu depaseasca mai mult de 250 de microni - marimea standard a doua fire de par uman - si care sa fie capabil sa inoate in corpul omenesc.
Impreuna cu echipa sa acesta a reusit sa constuiasca un motor liniar de marimea unui cristal de sare. Friend considera ca, folosind grantul de 300 de mii de dolari oferit de Consiliul Australian de Cercetare, va putea sa reduca motorul la marimea necesara in doar trei ani de cercetare.
Diferenta dintre un motor pentru un microrobot si motorul clasic electromagnetic este faptul ca cel dintai mentionat are o miscare mult mai rapida de rotatie dar forta mai mica de rasucire. Echipa de cercetare afirma ca ideea robotului inotator i-a venit liderului de cercetare cu mult timp in urma, mai precis in anul 1950.
Motorul dezvoltat de acesta foloseste o tehnologie ultrasonica care ofera o mai mare elasticitate la viteze relativ mici.
Cercetatorii au operat cu prototipuri de marimi milimetrice, si au avut o viziune foarte clara asupra analizelor de laborator facute, lucru ce a fost relativ complicat de structurile intortochiate pe care le-au studiat. Iata doar o imagine a prototipului de microrobot.
Micromotorul dezvoltat de Friend si echipa sa pentru propulsarea sistemului integral ar trebui sa fie mai mic decat un sistem normal de propulsie pentru microroboti.
Daca acesti cercetatori vor avea fondurile necesare, in cel mult trei ani minusculul microrobot va ajuta chirurgii sa evite procedurile dureroase folosite pana acum. Un robot controlat printr-o telecomanda va putea extinde abilitatea doctorului generalist de a pune un diagnostic si implicit de a trata pacientii intr-un mod cat mai putin evaziv.
ScienceLine.ro - februarie 2007
|