MOASTELE SFANTULUI DIMITRIE CEL NOU, LA PATRIARHIE
Ca in fiecare an crestinii ortodocsi din Bucuresti si din toata tara se pot inchina, timp de patru zile, la moastele sfântului Dimitrie cel Nou, la Patriarhie. Moastele sfântului Dimitrie cel Nou vor fi scoase în procesiune din Catedrala patriarhala si asezate în baldachinul special amenajat, pe Dealul Mitropoliei.
Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucurestiului, este sarbatorit pe 26 octombrie de crestinii ortodocsi.
Este stiut ca moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost asezate in Catedrala Mitropolitului Grigorie, intr-o racla de lemn imbracata pe alocurea cu tabla de argint.
In anul 1880, moastele Sfantului Dimitrie au fost stramutate intr-o racla de argint masiv, special confectionata, din initiativa si in mare parte cu cheltuiala episcopului Ghenadie Petrescu al Argesului (1876-1893), apoi mitropolit primat (1893-1896), ajutat cu modeste contributii banesti si de alti crestini piosi al caror nume s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 35/1880.
Pe capacul raclei se afla chipul Sfantului, de marimea capacului, avand de jur-imprejur un grilaj poleit cu aur, iar pe marginea capacului 12 serafimi, 6 de o parte si 6 de cealalta parte, cu cate un mic stalp de argint intre ei. La frontispiciul raclei sunt gravate icoana Sfintei Treimi si incoronarea Maicii Domnului, iar pe partea inferioara, Arhanghelul Gavril, tinand in mana semnul Bunei Vestiri. Pe partile laterale ale raclei sunt 8 icoane infatisand scene din viata Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, despartite prin cate un stalp de argint.
Racla este asezata pe patru picioare de argint masiv.
Toate icoanele si impodobirea raclei sunt lucrate in relief si poleite pe alocurea, unde a cerut trebuinta, cu aur.
Nascut la inceputul veacului al XIII-lea, intr-o familie de tarani din satul Basarabov, in sudul Dunarii, apartinand in vremea aceea regatului Bulgariei, Sfantul Dimitrie a purtat din frageda pruncie lupte acerbe pentru a dobandi o viata virtuoasa, in post si rugaciune, intr-o zi, pe cand se dusese sa pasca a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el. Profund mahnit, s-a hotarat, spre pocainta, sa lase descult timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, fapta considerata de el a fi ca o crima.
Apoi s-a atasat unei comunitati monastice, iar dupa ce a ucenicit cele ale ascultarii, s-a retras in padure unde si-a statornicit adapostul intr-o pestera, aproape de raul Lom, nestiut de oameni si aducand, zi si noapte rugaciunile si lacrimile sale ca ofranda lui Dumnezeu. Cunoscand dinainte ziua mortii sale, s-a intins intre doua lespezi de piatra si si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu.
ScienceLIne.ro - octombrie 2007
(Sursa descriere racla: CrestinOrtodox)
Alte articole
Destinatiile montane sunt fara doar si poate cele care atrag atentia turistilor in cele mai multe cazuri. Iar cel mai spectaculos loc nu poate fi decat Parcul National elvetian.
Rio de Janiero - Arheologii au descoperit un observator astrologic pre-colonial vechi de aproape 2000 de ani in Bazinul Amazonului aproape de Guyana Franceza
Ca in fiecare an crestinii ortodocsi di Bucuresti si din toata tara se pot inchina, timp de patru zile, la moastele sfântului Dimitrie cel Nou, la Patriarhie. Moastele sfântului Dimitrie cel Nou vor fi scoase în procesiune din Catedrala patriarhala si asezate în baldachinul special amenajat, pe Dealul Mitropoliei.
BISERICA SEDLEC, cea mai renumita biserica din Cehia are un design aparte. Mai exact toate ornamentele din interiorul sau au fost realizate in intregime din schelete, care au adus, odata cu aerul macabru, si unicitate spatiului sfant.
Roma este castigatoarea absoluta! Indiferent de conditiile sau particularitatile pe care le-am impune unui top, Roma va fi mereu pe primul loc. Aceasta este cea mai eficienta si mai ampla metropola a Antichitatii.