POPULATIA ROMANIEI CONTINUA SA SCADA
Populatia Romāniei va ajunge īn 2015 la 20,7 milioane de locuitori, cu 2 milioane si jumatate mai putin fata de nivelul din 1990. Aceasta este concluzia unui studiu al Bancii Mondiale, potrivit caruia declinul populatiei se va mentine si īn perioada urmatoare, ca urmare a migratiei si mortalitatii.
Īn urma cu 2 ani, aproape 70 la suta dintre romāni erau īn vārsta de 15 pāna la 64 de ani, iar categoriile cu vārste de pāna la 15 ani si de peste 65 de ani constituiau, fiecare, aproximativ 15 la suta din totalul populatiei. Tendinta de scadere a populatiei īn Romānia este asemanatoare celei din alte state din regiune, cum ar fi Bulgaria, Ucraina sau Republica Moldova. Potrivit studiului, reducerea numarului de locuitori este determinata de o rata a natalitatii mai mica decāt cea a mortalitatii, precum si de migratie.
Scaderea numarului populatiei a continuat si in luna februarie, inscriindu-se in tendinta ultimilor ani, informeaza Institutul National de Statistica (INS), care arata ca natalitatea s-a situat sub nivelul mortalitatii si a avut drept consecinta un spor natural negativ al populatiei.
Fata de luna februarie 2006, numarul nascutilor-vii a scazut cu 486 copii, rezultind o scadere a ratei natalitatii (de la 10,2% la 9,9%). De asemenea, a scazut si numarul deceselor cu 1.350 persoane, determinind o scadere a ratei mortalitatii (de la 13,2% la 12,4%).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, rata mortalitatii infantile a scazut de la 14,2 la 10,7 decedati sub 1 an la 1000 nascuti-vii.
In luna februarie, au fost inregistrati 16.402 de nascuti-vii, cu 2,4 mii mai putini decit in luna precedenta, determinind o rata a natalitatii de 9,9 nascuti-vii la 1.000 locuitori (10,3 % in luna ianuarie).
Numarul decedatilor (20.482) a fost cu 5,1 mii persoane mai mic decit in luna ianuarie, in consecinta, precizeaza INS, rata mortalitatii a scazut de la 14,0 decedati la 1.000 de locuitori, la 12,4%.
Rata mortalitatii infantile (decedati sub un an la 1.000 de nascuti-vii) a inregistrat o scadere: 10,7% in luna februarie fata de 15,5% in luna ianuarie.
Sporul natural negativ, care indica un deficit al nascutilor-vii fata de cel al decedatilor, a scazut de la -3,7 mii persoane in luna ianuarie la -2,5 mii persoane in luna februarie.
ScienceLine.ro aprilie 2007
Alte articole
Simbolul, folosit īn conversatii online, īn email-uri sau chiar SMS-uri, a fost inventat de un expert IT din Pittsburgh, Statele Unite. Profesorul Scott Fahlman a fost primul care a folosit cele doua puncte, urmate de cratima si o paranteza pentru a forma o fata zāmbitoare īntr-un mesaj pe computer.
Airbagul, inventat in 1951, de americanul John W. Hetrick, a fost imbunatatit cu senzori pentru detectarea impactului. Inovatia a fost adoptata pentru prima data in 1967, de Chrysler.
Britanicul Michale Blee si-a petrecut cateva luni pentru a construi un labirint pe o suprafata de 24.000 de metri patrati
Nevoia de viteza pe calea ferata a fost escaladata cand Japonia a introdus trenul sageata shinkansen pe 1 Octombrie 1964 pentru a marca primele jocuri olimpice asiatice, tinute la Tokyo.
Axa Pamantului este o linie imaginara care trece chiar prin centrul pamantului si in jurul caruia se roteste el. La capatul acestei linii sunt cei 2 poli: `Polul Nord` geografic si `Polul Sud` geografic.