RAZELE ULTRAVIOLETE UTILIZATE IN TRATAREA CANCERULUI
Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle spun ca tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt o arma eficace în lupta împotriva cancerului, dar ca acestea pot ataca, în acelasi timp, si tesuturile sanatoase. Cercetatorii au descoperit însa o modalitate ca anticorpii sa actioneze doar asupra tesuturilor bolnave, dupa ce acestea sunt luminate cu ajutorul razelor ultraviolete.
Corpul nu poate genera singur anticorpii necesari în lupta împotriva cancerului, asa cum o face în cazul altor boli. Din acest motiv tratamentele cu anticorpi monoclonali au fost privite ca o raza de speranta împotriva cancerului. Aceste tratamente actioneaza fie prin atacarea directa a celulelor canceroase, fie prin stimularea productiei de celule T, care la rândul lor regleaza productia de anticorpi în organism.
Cercetatorii au descoperit o modalitate de a acoperi anticorpii cu un ulei organic fotosensibil, care îi împiedica sa actioneze daca nu au contact cu lumina. Razele ultraviolete sunt trimise apoi asupra tumorii, iar anticorpii încep sa actioneze asupra acesteia.
Chiar daca tratamentul se va dovedi eficace, cercetatorii spun ca acesta ar putea fi disponibil pe piata abia peste zece ani.
ScienceLine.ro - Octombrie 2007
Alte articole
Cercetatorii din Manchester, Marea Britanie, au încercat însa sa combata afectiuni precum ulceratii ale picioarelor (afectiune frecventa cauzata de acest streptococ la diabetici, care au circulatia sanguina deficitara) cu ajutorul mustelor.
Medicii spanioli din Valencia au reusit sa refaca inima unei fetite de trei ani, care suferea de cardiopatie congenitala.
O suta de noi gene responsabile de producerea cancerului au fost descoperite de o echipa de cercetatori in cadrul celui mai amplu proiect international pe aceasta tema, realizat in Statele Unite
Potrivit unui studiu publicat in Statele Unite, pe baza cercetarilor facute de specialistii de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania, lipsa cronica de somn reduce concentrarea intelectuala, dar contribuie si la aparitia maladiilor cardiace si la cresterea riscului de deces.
O gena asociata astmului infantil, boala cronica cea mai raspandita in randul copiilor, a fost identificata in urma unui studiu realizat de cercetatori din mai multe tari europene, descoperire care ar putea conduce la o mai buna intelegere a cauzelor acestei maladii