RUJEOLA - NUMITA POPULAR POJAR

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

RUJEOLA - NUMITA POPULAR POJAR

RUJEOLA POJARULRujeola (pojarul) este o boală foarte contagioasă, produsă de un virus și caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și o erupție caracteristică.

Rujeola (pojarul) - se transmite numai direct, de la un alt om bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile înainte de apariția erupției și pe toata durata erupției. 

Rujeola (pojarul) -  se transmite prin aer, prin picăturile de salivă, secrețiile nazo-faringiene, pe care bolnavul le proiectează în jurul său în timpul vorbirii, tusei, strănutului.

Copiii între 1 și 10 ani sunt deosebit de receptivi. În colectivitățile de copii (creșe, grădinițe, școli) boala cuprinde aproape pe toți copiii care nu au suferit în trecut de rujeolă sau nu au fost vaccinați. Sub vârsta de 2 ani, boala este urmată adesea de complicații pulmonare grave.


Incubația rujeolei (pojarului)
- Este fixă, de 10-12 zile. La bolnavii care au primit gamma globulină, incubația se poate prelungi până la 28 de zile.


Erupția rujeolei (pojarului)
- Apare pe piele după 3-4 zile de la începutul bolii, întâi dupa urechi, pe față și pe gât. A doua zi petele apar și pe trunchi, iar în următoarele 2-3 zile se extind dinspre rădăcina membrelor până ajung la degete. Când erupția a ajuns la mâini și picioare, începe să pălească pe față și gât, iar febra scade. În tot timpul erupției, febra se menține mare: 39-40 grade. Erupția de rujeolă este formată din pete roșii de diferite mărimi, cu forma neregulată, pe alocuri confluente; între pete rămân totdeauna zone de piele sănătoasî. Petele dispar la apăsare iar la pipăit se simt ușor reliefate și catifelate. După 3-4 zile de la apariția erupției, febra începe să scadă, erupția pălește și dispareî ordinea în care a apărut.


Rujeola (pojarul)
- Perioada de convalescență începe de 6-8 zile de la începutul bolii. În locul erupției, rămân niște pete cafenii, apoi apare o descuamație fină, mai accentuată pe față, care durează aproximativ o săptămână. Tusea și secreția nazală dispar treptat, după mai multe zile.


Tratament Rujeola (pojar)
 - Rujeola se îngrijește la domiciliu sub supravegherea medicului. Internarea este necesară doar dacă rujeola a apărut la unbolnav care suferea deja de o în familie; dacă au apărut complicații.


ScienceLine.ro - martie 2009

Alte articole

CAPSUNILE SI PROPRIETATILE LOR TONIFIANTE
Capsunile, prin compozitia lor chimica, tonifica si remineralizeaza organismul si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
ORA DE VARA - SCHIMBAREA OREI IN ROMANIA
In noaptea de sambata spre duminica, 29 martie 2009, Romania va trece la ora de vara, si va da ceasul cu o ora inainte, ora 03.00 devenind astfel ora 04.00.
RUJEOLA - NUMITA POPULAR POJAR
Rujeola (pojarul) este o boală foarte contagioasă, produsă de un virus și caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și o erupție caracteristică.
ASSESSMENT CENTER
Una dintre metodele de evaluare a angajatilor solicitate tot mai des de diverse firme, in special cele din domeniul serviciilor, este "assessment center".
PRIMUL MUZEU AL PRESEI DIN ROMANIA
Primul muzeu al presei din Romania s-a deschisa luna aceasta la Jimbolia.


  • va fost dor de el?
  • fenomen al naturii
  • Golden Orb Spider
  • Uragane
  • emo girl
  • Soarele 3 D - imagine full
  • Dinozaur oviraptor
  • OZN - Bucuresti
  • NERO
  • Vanturel mic