Un nou studiu arata ca poluantii atmosferici fac ca sexul la masculii din specia broastelor sa se schimbe in sex feminin.
Rezultatele explica motivele pentru care aproape o treime din speciile de broaste din lumea intreaga sunt amenintate de extinctie. Studiul a aparut de curand in revista "Environmental Toxicology and Chemistry."
Intr-unul din laboratoarele Universitatii Uppsala din Suedia a fost desfasurat un experiment prin care doua specimene de broaste au fost expuse unor elemente de estrogen similare celor detectate in apele din intreaga Europa, Statele Unite si Canada.
Rezultatele au fost inspaimantatoare: in timp ce procentajul femelelor din grupul cercetat era sub 50% - lucru neobisnuit in randul broastelor - diferenta dintre cele trei perechi de adulti ajunsi la maturitate in apa dozata cu diferite niveluri de estrogen era seminificativ mare.
Chiar si mormolocii expusi la cea mai mica doza de poluant aveau mari sanse sa devina femele.
Grupurile ce au fost supuse la cele mai mari doze de estrogen deveneau in 95 la suta din cazuri femele.
"Rezultatele sunt alarmante" - afirma coautorul cercertarii Cecilia Berg, cercetator in toxicologia mediului. "Se pot observa schimbari dramatice ale mediului prin simpla expunere a broastelor la doar o substanta. In natura exista extrem de multi compusi chimici ce actioneaza in acest sens, impreuna!"
Studii mai vechi desfasurate in Statele Unite au aratat schimbari similare de sex si in cazul broastelor masculi din specia Rana pipiens, dupa ce indivizii au fost supusi unui tratament cu pesticide ce continea compusi estrogeni.
Pesticidele si alte chimicale industriale au abilitatea de a actiona precum estrogenul intr-un corp. Tocmai acest lucru a incurajat desfasurarea experimentului. Astfel au fost analizate si specii de Rana temporia din Europa.
Cativa dintre masculii "alterati" devin femele perfect active, insa altii dezvolta ovare dar nu ovuleaza, fiind prin urmare sterili.
Studiul nu masoara potentialul impact al poluantilor asupra speciilor ci doar arata rezultatele ingrijoratoare pe care acesta le-a scos la iveala.
Este evident ca daca toti broscoii s-ar transforma in femele acest lucru ar avea efecte devastatoare asupra populatiei de mici amfibieni. Singurul remediu imediat ar putea consta in filtrarea concentratiilor de estrogeni provenind de la poluatorii industiali.
ScienceLIne.ro - martie 2007