SIDA - VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE (HIV)
Sindromul de imunodeficientă dobândită, SIDA - prescurtare dupa expresia franceză syndrome d`Immunodeficitaire acquis - nu reprezintă doar o singură boală, ci un complex, o colecție de boli diferite care afectează în mod specific persoanele infectate cu HIV (Virusul Imunodeficientei Umane), dar pe care un organism sănătos ar reuși să le învingă fără prea mare efort.
Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen, care inițial, atacă celulele din sistemul imunitar, multiplicându-se în interiorul acestora și distrugându-le, scăzând astfel apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și a bolilor.
La început infecția cu HIV nu prezintă nici un fel de simptome. Cu timpul însă, organismul pierde capacitatea de rezistență chiar în fața unei boli infecțioase comune.
În absența unui tratament, evoluția de la infectare până la aparția bolii SIDA este, în general, între 8-13 ani.
Durata supraviețuirii dupa instalarea bolii variază, în absenta tratamentului, de la 9 luni la 2 ani. Această perioadă poate fi prelungită în condițiile unui tratament adecvat și susținut cu medicația specifică.
Cum SE transmite HIV (Virusul Imunodeficientei Umane)?
1. activitate sexuală neprotejată cu o persoană seropozitivă;
2. sânge infectat;
3. de la mamă la copil, în timpul sarcinii, al nașterii sau al alăptării.
Cum NU se transmite HIV (Virusul Imunodeficientei Umane)?
1. tuse sau strănut, deci prin aer;
2. atingere, sărut, îmbrățișare;
3. folosirea grupurilor sanitare în condiții igienice;
4. înțepături de țînțar sau alte insecte;
5. băi, bazine, adică prin apă;
6. relații sociale.
ScienceLIne.ro - martie 2009
Alte articole
Airbagul, inventat in 1951, de americanul John W. Hetrick, a fost imbunatatit cu senzori pentru detectarea impactului. Inovatia a fost adoptata pentru prima data in 1967, de Chrysler.
Cercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit ca mecanismul celular natural care provoaca înlaturarea frunzisului în lunile reci este determinat genetic.
CARAGIALE - CEL MAI PORTRETIZAT SCRIITOR DIN LUME. Record omologat de Guiness Book pentru colectie.
Un român ar putea intra în cartea recordurilor ca fiind cel mai batrân barbat din lume. Tanase P. Tanase, din Stejaru, judetul Tulcea, este nascut în anul 1894 si urmeaza sa împlineasca, la 15 octombrie, 113 ani.
Nevoia de viteza pe calea ferata a fost escaladata cand Japonia a introdus trenul sageata shinkansen pe 1 Octombrie 1964 pentru a marca primele jocuri olimpice asiatice, tinute la Tokyo.