SPANIA VA PRODUCE COMBUSTIBILI DIN... PORTOCALE
Începând din jumatatea anului 2007, la initiativa Societatii de Cercetari Agricole din Florida, a fost creata o unitate industriala care va produce anual, 190.000 litri de bioetanol extras din portocale.
Initiativa vine ca urmare a unei descoperiri ce a avut loc în 1992, de catre cercetatorul american Karen Gorhmann. Coaja si pulpa portocalelor se pot transforma în bioetanol, un combustibil cu mare putere energetica si caracteristici foarte asemanatoare benzinei, dar mai putin daunator mediului ambiant, relateaza "El Pais".
În Florida se cunoaste procesul tehnologic de transformare a portocalelor în combustibil si în comunitatea valenciana se produc în fiecare an patru milioane de astfel de citrice. Guvernul valencian a semnat un contract cu detinatorii patentului si negociaza cu întreprinderi spaniole demararea actiunii de obtinere a bioetanolului din portocale. Fabrica de automobile Ford pare interesata de acest proiect.
ScienceLine.ro - martie 2007
Alte articole
Entuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili
Cercetatorii au gasit o modalitate ingenioasa de a detecta minele explozive de pe campurile de lupta a peste 70 de tari. Acestia au creat niste placute de marimea unui bob de grau pe care le-au atasat de corpurile unor albine de miere.
Produsul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb.
Numeroase substante chimice continute în vopselele de par vândute în Europa pot provoca alergii ale pielii, a avertizat un organism stiintific depinzând de Comisia Europeana.
Unele organisme vii, cum ar fi viermii luminosi si unele specii de pesti, ciuperci si bacterii, emit lumina printr-un fenomen numit bioluminiscenta: lumina e produsa pe baza energiei chimice, rezultata atunci cand substanta numita luciferina se combina cu oxigenul.