Entuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili, informeaza International Herald Tribune citat de HOTNEWS.
--- Studii recenta releva ca productia si utilizarea de combustibili bio au un impact negativ asupra mediului. --- Planatiile de palmieri din sud-estul Asiei sunt exploatate in detrimentul padurilor tropicale. --- Olanda a anuntat ca va suspenda subventiile acordate companiilor energetice ce utilizeaza bio-combustibili.
Cea mai afectata de aceasta noua realitate pare sa fie Olanda, stat care a investiti masiv in ultimii ani in productia de energie cu ajutorul bio-combustibililor.
In urma cu cativa ani, politicienii si organizatiile de protectie a medului din Olanda s-au aratat incantati de posibilitatea obtinerii de energie prin arderea bio-combustibililor, in special ulei de palmier provenit din sud-estul Asiei.
Incurajate de subventiile consistente oferite de guvernul olandez, companiile energetice au construit generatoare de energie care sa functioneze pe baza de bio-combustibili, in ideea ca astfel gradul de poluare va fi redus considerabil.
Rezultatele cercetarilor scot la iveala o realitate sumbra
O serie de studii efectuate anul trecut in plantatiile de palmieri din Indonezia si Malaezia au scos la iveala o serie de realitati care par sa spulbere "visul verde".
Astfel, cererea tot mai mare de ulei de palmier venita din randul statelor europene cauzeaza prejudicii imense padurii tropicale, aceasta fiind defrisata pentru a face loc plantatiilor de palmieri. Mai mult, utilizarea ingrasamintelor chimice are efecte devastatoare asupra mediului.
O a treia cauza poluatoare a intregului proces de productie a combustibililor bio o constituie incendierea campurilor de turba, pentru a face loc plantatiilor de palmieri, emisiile de carbon astfel rezultate avand efecte devastatoare asupra atmosferei.
Astfel, Indonezia a devenit al treilea mare poluator al lumii, dupa Statele Unite si China, se arata in studiul realizat de institutele de cercetare Wetlands International si Delft Hydraulics.
"Rezultatul a fost socant si a spulberat complet intreaga argumentatie in favoarea utilizarii uleiului de palmier", spune Alex Kaat, purtator de cuvant al Wetlands.
Concluzia este ca utlizarea bio-combustibililor ar putea produce emisii mult mai daunatoare decat cele rezultate in urma arderii combustibililor fosili.
Ca urmare, o serie de politicieni din randul statelor europene reconsidera opurtunitatea acordarii de subventii.
O reducere de 80% sau o crestere de 20% a poluarii?
In 2003, Directiva Bio-combustibili(EC/2003/30) a Uniunii Europene prevedea ca minimul proportiei de biocarburanti (bioetanol si biodiesel) ce trebuie introdusi pe piata de fiecare stat membru UE (in procente din totalul carburantilor petrolieri existenti pe piata la data respectiva) sa fie 2% pana la 31 decembrie 2005 si 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.
"Daca reusim sa producem bio-combustibili intr-un mod corespunzator vom reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera", spune Peder Jensen, un oficial din cadrul Agentiei Europene pentru Mediu de la Copenhaga.
"Asta depinde foarte mult de tipul de plante pe care il vom utiliza si mai ales de modul in care sunt cultivate si procesate. In functie de asta putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de gaze sau din contra, o crestere de 20%".
Ca urmare a rezultatelor evidentiate de studiu, guvernul olandez a decis sa suspende subventiile acordate utilizatorilor de combustibili bio. In acest moment exista o serie de actiuni care incearca sa identifice sursa exacta a combustibililor, pentru a se stabili daca intreg sistemul de cultivare si procesare dintr-o anumita plantatie respecta normele ecologice.
Krista van Velzen, membru al Parlamentului olandez, spune ca guvernul ar trebui sa acorde compensatii finaciare Indoneziei pentru raul provocat de productia de ulei de palmier, fiind necesara o abordare globala a fenomenului.
Biocombustibilii se bucura de subventii generoase acordate atat de statele membre UE, cat si de Statele Unite ale Americii, precum si de scutirea de la plata taxelor, intrucat producerea lor este mult mai costisitoare fata de combustibilii clasici.
"Ecuatia ecologica" e destul de simpla la o prima vedere: din moment ce sunt produsi din plante, inseamna ca pe perioada cresterii, acestea absorb dioxid de carbon, care ulterior este eliminat in atmosfera prin arderea produsului finit. In teorie, acest proces neutralizeaza emisiile si mentine echilibrul.
Cu toatea acestea, organizatiile de protectia mediului contrazic teoria. "Uleiul de palmier a fost promovat ca fiind ecologic, insa nu s-a facut nici un studiu serios in acest sens", spune Reanne Creyghton de la organizatia Friends of the Earth's.
Cererea mondiala pentru ulei de palmier a erupt pur si simplu in ultimii 20 de ani, acest produs fiind utilizat in aproape 20% din produsele care se afla in hypermarketuri: de la ciocolata la pasta de dinti.
Puterea calorica a uleiului de palmier este foarte mare, acesta eliberand prin arderea cea mai mare cantitate de energie din randul uleiurilor comestibile.
ScienceLine.ro - ianuarie 2007
|