TEMPERATURILE RIDICATE AGRESEAZA ORGANISMUL

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

TEMPERATURILE RIDICATE AGRESEAZA ORGANISMUL

TEMPERATURILE RIDICATE AGRESEAZA ORGANISMULDaca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si socul hipertermic.

Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpiram abundent în timpul unor activitati fizice solicitante.

Masuri de luat:
- incetarea activitatii fizice si repaus în locuri racoroase; activitatile fizice intense se reiau dupa mai multe ore; se recomanda consumarea de sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa;
- daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

Epuizarea datorata caniculei apare dupa câteva zile de canicula si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie.

Masuri de luat:
- odihna în locuri racoroase; se recomanda consumarea de sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa;
- daca simptomele dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical. Insolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare.

Se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.

Riscul de a face insolatie este mult mai ridicat la copii.

Masuri de luat:
- evitati expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11-18;
- persoana este dusa la umbra si se efectueaza manevre de scadere a temperaturii (se face cât mai multa ventilatie, se uda corpul cu apa si i se dau sa bea lichide).

Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescând repede, ajungând/depasind 40 grade Celsius.

Simptome: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.

Masuri de luat:
- se solicita serviciul de urgente medicale (Salvarea);
- in asteptare, persoana este dusa la umbra si este udata cu apa rece, asigurându-se o buna ventilatie.

Daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fara acordarea rapida a îngrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

ScienceLIne.ro - iulie 2007

Alte articole

POSIBIL TRATAMENT PENTRU VIRUSUL AVIAR
Cercetatorii au anuntat ieri ca au reusit sa obtina mai multi anticorpi care ataca virusul
ANALIZA GRATUITA PENTRU DIABETICI
In luna decembrie, toti cei 400.000 de bolnavi de diabet vor beneficia gratuit de analiza numita hemoglobina glicozilata.
PREMIERA: CLONAREA EMBRIONILOR DE PRIMATE ADULTE
O echipa de cercetatori condusa de specialistul de origine rusa Sukrat Mitalipov, de la Centrul de Cercetare a Primatelor Oregon, din Beaverton, Statele Unite, a reusit o performanta fara precedent: clonarea a zeci de embrioni provenind de la primate adulte.
GENA ASOCIATA ASTMULUI INFANTIL A FOST IDENTIFICATA
O gena asociata astmului infantil, boala cronica cea mai raspandita in randul copiilor, a fost identificata in urma unui studiu realizat de cercetatori din mai multe tari europene, descoperire care ar putea conduce la o mai buna intelegere a cauzelor acestei maladii
IAURTUL, UNUL DIN CELE MAI SANATOASE ALIMENTE
IAURTUL este bogat in proteine, contine o serie de bacterii necesare digestiei, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. De asemenea, iaurtul combate diareea si constipatia.


  • castelul huniazilor
  • EQUULEUS
  • Egipt
  • relaxare
  • Armonie si exuberanta
  • brad la vaslui
  • Dupa ploaie
  • Statuia Fecioarei Maria de la Fatima
  • BOBOCUL RASIST
  • vulcanii noroiosi