ASPIRINA IMPOTRIVA BOLILOR VASCULARE
Aspirina administrata în doze mici reduce riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiace si a unor tipuri de cancer. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat în Statele Unite timp de 24 de ani, pe un esantion de 80 de mii de femei. Mai mult, medicii recomanda femeilor de peste 50 de ani sa ia acest medicament pentru a ramâne sanatoase.
Aspirina împiedica particulele din sânge numite trombocite sa se lipeasca între ele si are ca efect fluidizarea sângelui. Medicii cunosc acest lucru de ani de zile si au prescris aspirina pacientilor care puteau dezvolta sau sufereau deja de afectiuni cardiace.
În cel mai recent studiu, cercetatorii au dorit sa afle efectele aspirinei asupra sanatatii femeilor. La studiu au participat specialisti de la cele mai prestigioase spitale si universitati din Statele Unite. Peste 80000 de femei au fost observate timp de 24 de ani. Studiul a relevat ca riscul aparitiei unor boli de inima scade cu 38 de procente si cel al aparitiei cancerului cu 12 procente, în cazul femeilor care iau aspirina în mod regulat.
Femeile cu vârsta de peste 55 de ani, mai ales cele cu afectiuni cardiace, ar trebui sa ia jumatate de aspirina zilnic pentru a reduce riscul unor atacuri de cord. Potrivit studiului, femeile care au depasit 60 de ani si au avut probleme cardiace reactioneaza cel mai bine si sunt principalele beneficiare ale acestui tratament. Medicii cred ca acest studiu va avea un impact deosebit asupra sanatatii femeilor.
De-a lungul timpului au existat însa si voci care au invocat efectele secundare ale aspirinei printre care se numara ulcerul de stomac.
"Dozele mici de aspirina cresc riscul aparitiei unor ulceratii stomacale ce pot produce sângerari. Acest studiu a luat în calcul rata deceselor si nu exista nici o îndoiala asupra beneficiilor aspirinei. Ulcerul poate fi tratat mult mai usor decât bolile de inima", a declarat prof. Neville Yeomans.
ScienceLine.ro - aprilie 2007
Alte articole
La Clinica de Ginecologie din Târgu Mures se realizeaza, in premiera in Romania, o procedura medicamentoasa de întrerupere a sarcinii, pentru sarcini care nu depasesc noua saptamâni.
De ce organismul uman are in componenta oase? La ce sunt ele folosite? Pe langa faptul ca sustin multitudinea de organe si muschi din corp, oasele ajuta la reglarea nivelului de calciu din corp.
Pneumonia este boala caracterizata prin inflamarea plamânilor si care este cauzata de bacterii, virusi sau iritanti chimici.
Cand nivelul zaharului din sange este prea mare, riscati sa va imbolnaviti de diabet. Acesta poate fi urmat de afectiuni ale rinichilor ori ale ochilor, acestea fiind cele mai frecvente complicatii.
Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle spun ca tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt o arma eficace în lupta împotriva cancerului, dar ca acestea pot ataca, în acelasi timp, si tesuturile sanatoase.